Enkelt men (för) dyrt? Vi testade uppdateringssatsen för Laptop Framework

Framework laptop-1 © © Framework

Lite försenat men med orubbligt intresse, Clubic kunde lägga vantarna på Alder Lake-uppdateringssatsen som erbjuds under några månader av Framework. Detta gör att du kan ändra den mobila processorn som ursprungligen installerades på Framework bärbar dator, och detta i några varv med skruven. Låt oss se om operationen är så enkel som den annonseras … och om Framework verkligen visste hur man utnyttjar sitt koncept på bästa sätt.

Att satsa på stor modularitet för att tillåta hårdvarureparationer och uppdateringar som är tillräckligt förenklade för att vara inom räckhåll för det största antalet, var löftet från Laptop Framework när det lanserades i början av året. Och om reparerbarheten av enheten har varit mer än visad under de senaste månaderna, inklusive genom vårt test, var frågan om komponentuppgraderingar fortfarande tveksam – åtminstone delvis. Vi visste inte om Framework verkligen skulle erbjuda de uppdateringssatser som nämndes förra året när Framework Laptop tillkännagavs.

Framework Laptop kit-1 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Ankomsten av Intel-processorer från 12e generationen tillät den kaliforniska nystartaren att hålla sitt ord genom att snabbt erbjuda ett uppgraderingspaket till Alder Lake för sin ultraportabla. Idén? Dra nytta av den bästa prestanda som för närvarande finns tillgänglig från Intel genom att bara byta processor och inget annat… eller nästan. För på denna punkt möter Framework hårda industriella realiteter (mobila processorer är i huvudsak svetsade till moderkortet).

Sammanfattning

Alder Lake uppgraderingskit: pris, leverans… vad du behöver veta

Men låt oss börja från början och beställa Alder Lake Upgrade Kit. Saken görs med några få klick på den officiella webbplatsen för Framework, som reserverar distributionen av sina reservdelar i Frankrike. Möjligheten att upptäcka, utan större överraskning, att priset på dessa kit är ganska generöst. Räkna 489 euro att spendera på en Intel Core i5-1240P, 799 euro om du föredrar att välja en Core i7-1260P och inte mindre än 1189 euro för att erbjuda dig tjänsterna från Core i7-1280P.

Som jämförelse marknadsförs en komplett Framework Laptop i gör-det-själv-utgåva (levereras i ett kit för att montera själv), från 959 euro i i5-konfiguration (utan RAM och utan lagring). Priset på dessa moduler är därför betydande (särskilt eftersom det också är nödvändigt att tillhandahålla 30 euro för porto, eftersom det skickas från Kalifornien). Betydande nog för att omedelbart ifrågasätta relevansen av en uppgradering jämfört med de ursprungliga Tiger Lake-processorerna, som fortfarande är mycket effektiva.

Framework Laptop kit-2 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Finsmakare kommer att ha gissat att dessa ersättningssatser inte bara inkluderar den valda processorn. Intels mobila chips är verkligen fastlödda på moderkortet, vilket oundvikligen innebär att det senare byts ut som en del av den operation som intresserar oss för närvarande. Uppgraderingssatsen innehåller därför moderkortet, processorn och förlustsystemet. Vi beklagar i detta avseende att det inte är möjligt att installera kylsystemet från det gamla på det nya moderkortet… inte för att minska kostnaderna (det vore förmodligen illusoriskt), utan snarare för att begränsa det elektroniska slöseriet i slutet av kedja. Detta skulle ha varit möjligt, utan att kräva en alltför stor ansträngning från användaren.

Hur som helst kommer satsen i en förpackning som liknar den för ett moderkort för en fast PC, och därför i en plast för att undvika statisk elektricitet. Väl skyddad är satsen framför allt redo att användas. Så låt oss börja.

En mycket assisterad installation, men att vara reserverad för de mest noggranna

När satsen väl har mottagits återstår bara att kavla upp ärmarna. Att byta ut det ursprungliga moderkortet mot ett som är utrustat med de senaste Intel-processorerna kommer att ta dig mellan 20 och 30 minuter beroende på din erfarenhet av nedslitning av bärbar dator. Sammantaget, och precis som alla andra operationer som kan utföras på Laptop Framework, är denna hårdvaruuppdatering mycket hjälpsam. Med handledningen på sin webbplats tar Framework oss verkligen i handen för det minsta steget i processen, med detaljerade, kommenterade bilder, till och med videor för de mest känsliga avsnitten av operationen.

Framework Laptop kit-4 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Framework Laptop kit-3 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework Laptop kit-8 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

© Nathan Le Gohlisse för Clubic

Detta moderkortsbyte förblir därför inom räckhåll för det största antalet personer enligt vår åsikt, men på två villkor: följ noggrant och noggrant instruktionerna som finns på den officiella Framework-webbplatsen och var mycket försiktig när du kopplar bort de olika pluggarna och andra kablar som ansluter moderkortet till tangentbordet, batteriet, högtalarna, webbkameran eller till och med Wi-Fi-kortet (vars antenner kan vara ganska svåra att återansluta när bytet väl är gjort). Var också noga med att inte tappa bort de små platta skruvarna (mycket lätta att tappa) som används för att fästa moderkortet på chassit och att behålla SSD-skruven (som konstigt nog inte medföljer ersättningssatsen).

Framework Laptop kit-7 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework Laptop kit-10 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic
Framework Laptop kit-11 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Bortsett från dessa få försiktighetsåtgärder är det inte nödvändigt att ha speciella kunskaper för att utföra denna ersättning. En ersättare som dock kan vara lite tröttsam, eftersom det finns många steg att följa. Hur som helst, målet med Framework uppnås eftersom bytet av processor kan göras på mindre än en timme och utan några speciella svårigheter.

När operationen är klar på materialnivån är det dock nödvändigt att ägna några minuter åt att behandla Laptop Framework på den “immateriella” nivån. Förstå att ett drivrutinspaket ska installeras.

Framework Laptop kit-6 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Vid första starten efter byte av processorn startar Windows normalt, men kan vid behov be dig om en säkerhetsnyckel enligt de parametrar som tidigare tillämpats på operativsystemet i händelse av en ändring av viktiga komponenter. När enheten har startat återstår bara att ta hand om mjukvarudelen genom att installera Framework Laptop Driver Bundle för Intel-processorer på 12e generation. Saken görs genom att helt enkelt köra en körbar fil som laddats upp från den officiella Framework-webbplatsen.

Laptop Framework fungerar då perfekt med sin nya processor, men kommer å andra sidan behålla samma kvaliteter och samma defekter som de som nämns i vårt totala test av enheten. CPU:ns prestanda förstärks, men PC:n förblir noggrant densamma, inklusive när det gäller kylning, eftersom det installerade avledningssystemet inte ändrar ett jota.

Framework Laptop kit-5 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Men en fråga förblev obesvarad: vad ska man göra med det gamla moderkortet? Vi frågade Framework och deras talesmans svar är mycket intressant. Vi får verkligen veta att varumärket planerar att i framtiden skapa en marknadsplats där användare kan sälja de komponenter de inte längre behöver (moderkortet – processorblocket i vårt fall). Vi vet inte vilka villkoren för denna kommande plattform kommer att vara, men på pappret är idén övertygande.

Framework förklarade också för oss att de har onlineresurser tillgängliga för att tillåta användare att återanvända sitt moderkort. ” Till exempel på GitHub, [nous avons] en sida inklusive 3D-utskrivbara höljen för att återanvända de 11 modulernae generation, för att skapa en strömförsörjd dator (sätt bara i minne, anslut en USB-C-strömadapter och tryck på strömbrytaren) “, indikerade framför allt Frameworks pressansvarige, vilket också antydde att varumärket tänkte lägga ut mer öppen källkod på nätet.

Framework Laptop Uppgradering © © Framework

Tanken skulle på lång sikt vara att tillåta skapandet av moderkort från tredje part som är helt kompatibla med Laptop Framework. Man kan tänka sig att detta skulle leda (åtminstone till viss del) till en sänkning av priset på de tillgängliga uppgraderingssatserna. En punkt som låter oss återigen tro att konceptet med enheten har en mycket stark potential. Speciellt om Framework spelar öppenhetskortet.

Slutsats: en relevant uppdatering?

I vårt fall var prestandavinsten betydande, eftersom vi gick från en Intel Core i5-1135G7-processor till en nödvändigtvis snabbare Core i7-1260P.

Som sagt, för samma klass av processorer motiverar inte effektskillnaden mellan ett Tiger Lake-chip och ett Alder Lake-chip, enligt vår mening, någon ersättning. Vad Framework erbjuder är fortfarande relevant, men på längre sikt. Man kan ganska tänka sig att ersätta en processor på 11e generering av ett chip på 14e eller 15e generation, om några år till exempel, kommer verkligen att göra det möjligt att återuppliva en annars åldrande maskin.

På det hela taget är intrycket av Laptop Framework som ett verkligt livligt och lovande koncept… men som fortfarande är i sin linda och som förblir bräckligt. Vi vet inte om Framework kommer att kunna övertyga tillräckligt många användare att vara ekonomiskt lönsamma och därmed blomstra tills det når den fulla potentialen av sitt koncept. Det är verkligen allt det goda som vi önskar för detta visionära företag – och på ett visst sätt modigt, för vi måste börja någonstans.

Relaterade Artiklar

Back to top button