ENEDIS och OpenStreetMap vill kartlägga eldistributionsnätet

elstolpe © Peggy_Marco / Pixabay

Det är genom ett deltagande tillvägagångssätt som Enedis och OpenStreet Map France beslutade att kartlägga det elektriska distributionsnätet, separera stolpar och elektriska transformatorstationer.

Enedis har beslutat att förlita sig på öppna data för att fungera som informationsbas och underlätta nätverksövervakning. Public service-företaget, som arbetar dagligen för 37 miljoner kunder, har meddelat att det har tecknat ett treårigt avtal med föreningen OpenStreetMap (OSM) France för att mata kartografin av eldistributionsnätet. För att uppnå detta förlitar sig de två spelarna på crowdsourcing och föreningens bidragsgivare.

Läs också:
Orange och Total tecknar ett kontrakt för att utveckla 80 MW solenergiparker i Frankrike

Underlätta bidrag med flygbilder

OpenStreetMap France och Enedis vill kombinera data från bidragsgivare med flygbilder av det elektriska nätverket för att berika kartläggningsverktyg för samarbete. För detta kommer OSM France-föreningen att göra dessa flygbilder, tillhandahållna av Enedis, tillgängliga för communityn, som har 7 miljoner medlemmar, inklusive flera tusen i Frankrike.

Därifrån kommer bidragsgivarna att kunna informera, med mer precision, positionerna och egenskaperna hos de elektriska stolparna som man kan hitta på hela territoriet. Elektriska stolpar, som stödjer användbara antenn-, el- eller telekommunikationsnätverk, kan lättare identifieras tack vare ortofotografier, som hjälper till att mäta avstånd och geografiska koordinater med större tillförlitlighet.

Detaljnivån för flygfoton är upp till en 5 cm objektpixel. Detta innebär att användarna kan se de minsta föremålen på bidragsverktygen, såsom en eldosa, markeringen på marken eller en stolpe.

Läs också:
Marinbiologi: spermvalar lättare att identifiera tack vare maskininlärning

En win-win-strategi, fördelaktig för kunder och proffs

Databasen är direkt tillgänglig på enedis.openstreetmap.fr. På den senare kan användarna bidra till integrationen av de 800 000 elektriska transformatorstationerna i det allmänna distributionsnätet. För Enedis är deras kartläggning viktig, eftersom den gör det möjligt att bättre kvalificera byggnader och förbättra tillväxten av territorier.

Enedis OpenStreetMap lägg till inlägg

Men det är framför allt kartografin av elstolpar som intresserar Enedis. Att identifiera dem på OSM kan verkligen underlätta deras underhåll och utbyte, vilket i synnerhet kan hjälpa till med en bättre utbyggnad av optisk fiber i vissa områden. Och i allmänhet kommer företaget att dra nytta av denna berikning av kartorna för att säkerställa ännu bättre övervakning av det franska elnätet, och även för att säkra intressenternas arbete med det senare.

Sedan 2015 har Enedis kontinuerligt publicerat aggregerad energidata i öppen data. Oavsett om det gäller beskrivningen av sitt nät, för att upprätta statistik över förbrukning och produktion av el eller för att göra en översikt över förnybar energi, kan företagets tillvägagångssätt gynna en mängd olika aktörer, såsom lokala myndigheter. , tjänsteleverantörer, aktörer inom elmarknaden, de inom elmobilitet, föreningar, akademiker eller, naturligtvis, medborgare.

Relaterade Artiklar

Back to top button