En video visar hur Daisy, Apples återvinningsrobot, fungerar

Daisy Apple © © Sara Dietschy

I en video inspelad på en av Apples återvinningsplatser i Texas, den amerikanske YouTubern Sara Dietschy kunde observera Daisy, demonteringsroboten tilliPhone introducerades av Apple för några år sedan.

Kom ihåg att Apple 2018 introducerade “Daisy”: en ny återvinningsrobot designad för att dissekera iPhones som ingen längre vill ha. Lanserad för att ta över från “Liam” (en annan robot som användes från 2016, men snabbt övergiven eftersom den var för stor och komplex), hade Daisy visat sig själv genom några bilder som släppts sporadiskt av Apple, men hade aldrig riktigt gett upp. presenterades under faktiska användningsförhållanden. Det är nu gjort.

En robot indelad i fyra sektioner

Den amerikanska YouTubern Sara Dietschy blev inbjuden till en av Apples återvinningsanläggningar i Texas. Hon kunde observera driften av märkets robot och filma den i aktion, steg för steg.

Vi upptäcker först att Daisy är uppdelad i fyra moduler som var och en tar hand om ett annat steg i demonteringen. Den första modulen är ansvarig för att ta bort skärmen, medan den andra separerar batteriet. För att ångra den senare, som är ordentligt limmad på chassit på iPhone, sprejar den andra sektionen vad som ser väldigt mycket ut som flytande kväve. Denna metod gör att du snabbt kan ta bort alla lim utan att skada själva batteriet. Den tredje modulen tar hand om att ta bort skruvarna (genom att borra igenom dem).


1,2 miljoner iPhones demonteras per år… för en enda Daisy

Den fjärde och sista delen av Daisy involverar mänsklig assistans när roboten placerar de olika komponenterna på ett transportband för att sorteras för hand och sedan placeras i olika kärl beroende på material de innehåller (plast, aluminium …).

Som specifierat 9to5Mac, Daisy utvecklades speciellt för att plocka isär iPhones, och den gör det i en frenesi. Enligt siffror som Apple släppte för några år sedan skulle maskinen kunna krossa upp till 200 iPhones per timme. Vi lärde oss också att en enda Daisy-robot kan återvinna upp till 1,2 miljoner iPhones per år, alla med större precision än de enheter som vanligtvis används för behandling av e-avfall.

Om samma ämne:
Snart brist på Apple? Produktionen stoppades i Shanghai-regionen

Källa: 9to5Mac

Relaterade Artiklar

Back to top button