En svärm av drönare för att spåra en människa i skogen; nej, det är inte ett avsnitt av svart spegel

skogsdrönare © © YouTube Skärmdump / Fei Gao

Forskare vid Zhejiang University i Kina har utvecklat ett moln på 10 Drönare, inspirerad av fåglar, kan röra sig självständigt i miljöer fulla av hinder. Om tekniken är imponerande är dess möjliga användningsområden anledning till oro.

I deras studie publicerad i tidskriften Vetenskapsrobotikforskare citerar verk av science fiction som Stjärnornas krig, Prometheus eller blade runner 2049 att prata om sitt arbete.

Molnet är autonomt och är inte beroende av en extern aktör

Drönarna är ungefär lika stora som en handflata och är utrustade med djupkameror som gör att de kan kartlägga sin miljö, höjdsensorer och bära en liten dator. Om ett hinder blockerar en av drönarnas framfart kan den använda informationen som samlats in av sina grannar för att utveckla en ny väg. Forskarna förklarar att den här tekniken också kan göra det möjligt för dem att spåra en människa, vilket de visar i sin video som tagits i en bambuskog.

Tillfrågad avAFP, Enrica Soria, en robotiker vid École polytechnique fédérale de Lausanne, sa att det var ” första gången en drönarsvärm framgångsrikt har flugit utomhus i en ostrukturerad miljö, i det vilda “. Faktum är att om svärmar av drönare redan har testats i det förflutna, var de i öppna miljöer, vars placering var programmerad i enhetens system.

Här har var och en av drönarna en algoritm som integrerar kollisionsundvikande, flygeffektivitet och koordination inom svärmen. Det senare är inte beroende av extern teknik som GPS, så det skulle kunna fungera perfekt under till exempel en storm. Detta är viktigt för dess potentiella användningsområden: I naturkatastrofer som jordbävningar och översvämningar kan en svärm av drönare söka, vägleda och leverera nödförnödenheter till instängda människor. Till exempel, vid skogsbränder kan smidiga multikoptrar snabbt samla information från nära håll av frontlinjen utan risk för mänsklig skada. “, förklarar de kinesiska forskarna.


Militär användning verkar uppenbar

Som påmind Gränsen, Kina, USA, Ryssland, Storbritannien samt Israel arbetar på sina egna svärmar av potentiellt exploateringsbara drönare på det militära området. Uppenbarligen kan molnet designat av forskare vid Zhejiang University ha många användningsområden i ett sådant sammanhang.

Förmågan att navigera i röriga miljöer är till exempel önskvärd för en rad militära ändamål, inklusive urban krigföring. Ungefär som förmågan att “följa en människa” – här kan jag se hur detta konvergerar med projekt som försöker utveckla dödliga drönarkapaciteter som minimerar risken för soldater på marken i stadsmiljöer ”Förklarar Elke Schwarz, lektor vid Queen Mary University of London, som är specialiserad på användning av drönare i strid.

För tillfället går inte tekniken att exploatera i en verklig situation, men enligt Enrica Soria är det bara en tidsfråga innan sådana moln distribueras, men det är fortfarande okänt i vilket syfte.

Om samma ämne:
Ukraina: DJI slutar sälja drönare, fruktar att de kommer att användas för strid

Källor: Gränsen, Frankrike 24, Vetenskapsrobotik

Relaterade Artiklar

Back to top button