En solstorm kan träffa jorden och orsaka geomagnetiska störningar

En solstorm kan orsaka onormalt stora geomagnetiska störningar under tiden efter jul, har prognosmakare varnat.

På onsdagen avfyrade en solflamma som kastades ut från solen magnetiskt laddade partiklar och plasma från solens atmosfär, som var tänkt att nå jorden sent på torsdagskvällen.

Starka solstormar kan orsaka störningar i elnät och satellittjänster, men den mest anmärkningsvärda effekten är vanligtvis en ökning av intensiteten i norrskenet.

Met Offices rymdväderprognos varnade för en “måttlig klassarm” under de senaste 24 timmarna som kan leda till en geomagnetisk storm från torsdag till fredag.

“” Sa den brittiska meteorologiska byrån i sina prognoser.

Prognosen förlängdes till juldagen i en uppdatering från National Oceanic and Atmospheric Administration på fredagsmorgonen.

Solen har varit ovanligt aktiv den senaste veckan, enligt Europeiska rymdorganisationens (ESA) Space Weather Network, med flera aktiva regioner som producerar solflammor.

Problemen det kan orsaka

Även om ingen av dessa sannolikt kommer att orsaka märkbara störningar på jorden, har forskare varnat för en så kallad supersolstorm under de närmaste åren som kan störta världen i en “internetapokalyps”.

En sådan händelse skulle störa jordens magnetfält, som skyddar mot laddade partiklar som sänds ut av solen, känd som solvinden.

Solens naturliga stigande och avtagande livscykel innebär att dessa vindar ökar ungefär en gång vart 80-100:e år till en extrem väderhändelse.

De sista stora solstormarna inträffade 1859 och 1921 och orsakade omfattande skador på dåtidens telegrafnät.

Det globala beroendet av teknik under efterföljande år innebär att nästa stora storm kan orsaka mycket fler störningar, med en studie tidigare i år som varnade för att robustheten hos undervattenskablar för sådana rymdväder inte har testats.

Relaterade Artiklar

Back to top button