En selfie och 18 gånger samma stjärna: James Webb-teleskopet avslöjar sina första bilder

James Webb stjärnor alignment 18 initial mosaik © NASA/ESA/CSA/JWST

1,5 miljoner kilometer från Jorden
den JWST går framåt
mot dess driftsättning. För att rikta in sina speglar gjorde han en unik mosaik med NIRCam-instrumentet för att leta efter stjärnan HD 84406… Och en överraskningsselfie, för att få oss att vänta under de långa veckorna av kalibrering.

Allt är på plats för att få oss att drömma!

Spegel, min vackra spegel…

Detta är det stora steget som återstår att slutföra innan det kraftfullaste rymdteleskopet någonsin konstruerats: inriktningen av dess 18 speglar för att bilda en enda enhet med en diameter på 6,5 m! Uppgiften är svår, även om mikromotorerna som hanterar inställningarna alla svarar på kommandon.

James Webb stjärnor alignment 18 initial mosaik + markering © NASA/ESA/CSA/JWST

Justering, även känd som kollimering, är en mycket lång process, vars första steg just har avslutats: att ta bilder för att bilda en mosaik och mycket exakt identifiera speglarnas aktuella position i förhållande till varandra. . Noggrant arbete för NIRCAM-instrumentet, vilket krävde mycket bilder: 1560 bilder fördelade på 25 timmar för 5 miljarder pixlar och 54 GB data! Den delade och kommenterade bilden representerar bara mitten.

Jag kommer att ge dig 18 gånger stjärnorna

Resultatet, som inte är visuellt revolutionerande, borde inte ens ha presenterats för allmänheten… Men under påtryckningar från sociala nätverk och många amerikanska medier som krävde denna “första bild” publicerade NASA mosaiken, dokumenterad med resultaten av olika speglar.

Vid tidpunkten för att skriva denna artikel har kollimationsprocessen redan börjat: en efter en flyttas speglarna för att först reformera sin “bikake”-geometri (vilket gör att de kan centreras i förhållande till varandra). andra). Sedan kommer de att riktas så att stjärnan HD 84406, som fungerar som ett kalibreringsmål, är en enda ljuspunkt vars ljus, väldokumenterat på annat håll, mest troget återsänds till de fyra instrumenten. Processen kommer att ta cirka 100 dagar och går precis som planerat än så länge.

Selfie korn

Aldrig snål med en liten kommunikationsöverraskning, de byråer som ansvarar för Webb-teleskopet har också publicerat en häpnadsväckande selfie! NIRCam har flera linser, inklusive denna som endast används under kalibrering och som tillåter observation av de 18 primärspeglarna.

James Webbs första off-axis spegelselfie © NASA/ESA/CSA/JWST

Vi kan tydligt se på det här fotografiet, taget med ett av segmenten inriktat på en ljuskälla (inte solen, den är lyckligtvis långt bakom teleskopet), att de andra speglarna är något utanför axeln. Samma bild om några veckor skulle kunna visa balkarnas koherens… Men tills dess, tålamod för oss och för forskarteamen: deras verktyg är nästan klart.

Källa: NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button