En mini-PC i ett tangentbord, ringer det en klocka? Och ändå är det Orange Pi 800

Orange Pi 800 © Raspberry

Efter den berömda Raspberry Pi 400konceptet med mini-PC i en tangentbord går från hallon till apelsin smak med Orange Pi 800.

Orange Pi 800, som föreslagits av den självbetitlade organisationen som är inspirerad av sin berömda föregångare, lovar att bli ännu kraftfullare.

Apelsinen kraftfullare än hallonen

På pappret skiljer sig Orange Pi 800 knappast från den lysande modell som den är inspirerad av: det är alltid en fråga om att erbjuda allt som krävs av en mini-PC, inbäddad i ett ultrakompakt tangentbord. Det beter sig därför som ett trådbundet tangentbord, på vilket du bara behöver ansluta en eller flera skärmar och en mus.

Under huven har dock Orange Pi 800 vissa skillnader i storlek, och därför i kraft. När det gäller SoC byter den i synnerhet Broadcom från Raspberry Pi 400 mot RockChip RK3399 i 28 nm. Om den här visar sin ålder sedan den tillkännagavs 2016 gör morfar fortfarande ett bra motstånd.

Den visar en 64-bitars processor med 6 ARM-kärnor, en Mali-T860-grafikkrets, 4 GB LPDDR4 RAM och 64 GB eMMC-lagring och kan hantera två skärmar samtidigt. Med dessa attribut utlovar Orange Pi 800 fantastisk prestanda i 4K HD, vilket inte är en obetydlig bedrift och förtjänar beröm.

På anslutningssidan är Orange Pi 800 inte utelämnad, med en HDMI-port, en VGA-port, två USB 3.0-portar, en USB 2.0-port, en Ethernet-port, en MicroSD-plats, ett kombinerat mikrofon-/hörlursuttag, en 26 -pin IO-gränssnitt, ett Type-C strömuttag och inbyggda högtalare. Stöd för Bluetooth 5.0 och WiFi ingår självklart.

En fräsch apelsin

Ett tangentbord som allt som allt är mycket välutrustat, som kan räkna med en viss fräschör från en silikatgellösning, för att kunna erbjuda ett kylsystem som är lika effektivt som det är tyst. Med måtten 286 x 122 x 22 mm och en vikt på 385 gram borde Orange Pi 800 därför hålla sig sval ännu lättare.

Orange Pi 800-anslutning © Orange Pi

På grund av sin ålder är RockChip SoC mycket kompatibel, eftersom den framför allt har använts lika mycket under Android som under ChromeOS eller till och med under vissa Linux-distributioner. Orange Pi 800 kommer också med Python och Scratch förinstallerade och verkar därmed vara ett utmärkt verktyg, speciellt för studenter.

En mini-PC i alla avseenden särskilt väl sammansatt, som vi tyvärr ännu inte vet priset eller releasedatum på. Med tanke på det faktum att RockChip SoC har ett särskilt lågt pris, satsar vi på att Orange Pi 800 borde vara ganska tillgänglig … förutsatt att du inte är allergisk mot QWERTY-formatet.

För närvarande övervägs verkligen inget annat format, om du inte är ett fan av DIY. De som redan har haft att göra med en Raspberry Pi bör dock inte skrämmas av en sådan utmaning.

Källa: Orange Pi

Relaterade Artiklar

Back to top button