En makeover för tablettmarknaden, hur förklarar man denna väckelse?

Tablet PC © Shutterstock

Efter två år av tillväxt, marknaden för Läsplatta tillbaka till det normala med försäljningen ökade mycket något.

Covid-19-pandemin har gjort det möjligt för pekplattan att återfå fart, medan många anställda letade efter en enhet för att fortsätta arbeta och kommunicera med sina team.

Apple toppar försäljningen, följt av Samsung

Efter mer än två år av hälsokris har många redan skaffat en surfplatta och logiskt sett har marknaden stabiliserats. IDC uppskattar att försäljningstillväxten är nästan noll på 0,15 % jämfört med samma kvartal 2021 när Strategy Analytics ser en mer brutal nedgång på 15 %.

Den ledande säljaren av surfplattor i världen under de senaste tre månaderna är fortfarande Apple och dess iPads, men siffrorna skiljer sig markant enligt analysföretagen. IDC ger Apple en marknadsandel på 32 % (ned 2,89 %) när Strategy Analytics uppskattar den till 38 %, med en minskning på 7 % jämfört med föregående år.

Samsung är fortfarande en stark tvåa med en uppskattad försäljning på mellan 7,1 och 7,3 miljoner surfplattor och 18 % marknadsandel. Tillverkaren kan säga tack till Galaxy Tab S8. Amazon och Lenovo slåss om tredjeplatsen enligt analytiker, med en uppskattad försäljning på mellan 3,4 och 5 miljoner exemplar för e-handlaren och 3,5 miljoner surfplattor för Lenovo. De följs av Huawei för endast 1,4 miljoner levererade modeller.

En marknad som är mer orienterad mot high end

Om vi ​​bara analyserar operativsystemen kan vi märka att fallet är brutalt för försäljningen av Android-surfplattor, som sjönk med nästan 21 % detta kvartal jämfört med föregående år med en marknadsandel på 49 %. Detta är första gången som Android har sjunkit under 50 % marknadsandel på ett decennium.

Ipaderna är inte heller med på festen med en marknadsandel på 38%, en minskning med 7% på ett år och Windows ligger på tredje plats med 11% av försäljningen under andra kvartalet.

Marknaden för surfplattor verkar i dag röra sig mot enheter ” avtagbar och avancerad “. Konsumenter skulle vara benägna att investera mer pengar för enheter närmare en PC och skulle i allt högre grad vända sig bort från enkla så kallade konsumentsurfplattor som finns på ingångs- och mellannivå.

Källa: Telefon Arena

Relaterade Artiklar

Back to top button