En Intel Xeon W9-3495 förhandsvisning: 56 kärnor och mer än 100 MB cache

Intel Sapphire Rapids © Intel

Uppenbarligen inte processor av Mr. Everybody, men utan tvekan en framtida konkurrent till AMD:s Threadripper Pro.

Om Intel redan har nämnt att skicka sina Xeon Scalable-processorer baserade på Sapphire Rapids så är det inte detta vi pratar om idag. Utöver dessa chips för datacenter, förbereder amerikanen också Sapphire Rapids som kallas “HEDT”.

56 kärnor/112 trådar och 350 watt TDP

Bakom denna inte nödvändigtvis välkända akronym döljer sig chips designade för servrar, men omarrangerade för att passa mycket specifika användningsområden, särskilt arbetsstationer i behov av parallellitet.

Intel Sapphire Rapids © Intel

Sedan en tid tillbaka har detta segment varit förbehållet AMD, som förbereder sig för att återigen triumfera med Threadripper Pro 5000 på Zen 3-arkitekturen, som just har marknadsförts.

Intel kan dock ha ett svar som denna läcka runt Xeon W-3400-serien antyder. Processorer som Intel redan har börjat distribuera till sina närmaste partners.

Föga överraskande är dessa Xeon därför baserade på Sapphire Rapids-arkitekturen för att stärka Intels HEDT-segment. Den mest kraftfulla modellen i sortimentet skulle vara Xeon X9-3495X: den kan räkna med hela 56 kärnor för att försöka överskugga Threadripper Pro.

Specifikationer Intel Xeon Sapphire Rapids XCC 1S © Videocardz

På den här produkten är frekvensen begränsad till 1,8 GHz, men andra modeller – mindre hjärtrika – klättrar uppenbarligen högre. Alla processorer har det gemensamt att de stöder stora mängder RAM tack vare de åtta tillhörande DDR5-4800-platserna.

Som du kan se ovan ser hela sortimentet ut att bestå av nio modeller; de tre första referenserna indikerade av våra kollegor från Videokortz är tekniska prover.

Källa: Videokortz

Relaterade Artiklar

Back to top button