En flygande bil för mindre än 160 000 dollar? Tillverkaren Xpeng tillkännager det för 2024

Xpeng X2 © Xpeng

Xpeng tillkännager lanseringen av sin första masstillverkade flygande bil 2024.

Framtiden är redan här. Den kinesiska elfordonstillverkaren Xpeng tillkännager lanseringen av storskalig produktion av flygande bilar till 2024. Som grädde på moset bör de kunna köpas under 160 000 dollar.

Ett fordon som kan användas på vägen och i luften

Dessa fordon av ett nytt slag kommer att ha ett dubbelt körsätt: en ratt för traditionell körning på vägen samt en spak för flygdelen på låg höjd. Denna flygande bil utvecklas för närvarande av HT Aero, ett nystartat dotterbolag till Xpeng. Specialiserat på flygande fordon kommer HT Aero att ha samlat in mer än 500 miljoner dollar under sin senaste finansieringsrunda, förra veckan.

Denna futuristiska bil kommer att svara på kodnamnet “X2” under varumärket Xpeng. Visuellt antar den en ovanlig design: förutom fjärilsmekanismens dörrar och hjulen har enheten rotorer att ta av och flytta, vilket ger maskinen en viss likhet med en (stor) drönare. Dessutom verkar Xpeng ha tänkt på storleken som orsakas av propellrarna, som kan dras in på sidorna för att låta X2:an cirkulera under alla omständigheter.

Denna flygande bil kommer initialt att vara avsedd för stadsmiljöer. Xpeng föreställer sig att den är perfekt för att göra korta resor som att ta sig till jobbet från en flygplats till exempel. Denna användning är inte helt ett resultat av slumpen eftersom autonomin för X2 under flygning tillkännages vid max 35 minuter.

Kapplöpningen om innovation

Xpeng-gruppen, som skulle kunna jämföras med en av Teslas största konkurrenter på kinesisk mark, är inte på sitt första försök. Tillverkaren marknadsför redan en elektrisk sedan, billigare med en tredjedel än motsvarande modeller från företaget Elon Musk. För närvarande finns inget elektriskt flygande fordon att köpa. Om Pentagon Motor Group uppskattade i juli förra året att de första flygande bilarna skulle kosta långt över $700 000, verkar Xpeng villig att motsäga kreditmäklarens uppskattning.

Efter att ha spridit befolkningens fantasi på 1980-talet skulle flygande elfordon snart bli verklighet och Xpeng skulle inte vara den första att tänka på det. Detta innovationslopp involverar flera stora rivaler som General Motors, Toyota och Hyundai. Bland de frekventa hindren på denna bana finner vi särskilt hantering och konstruktion av allt effektivare elektriska batterier… för att inte tala om det planerade avsnittet om säkerhet.

2022, året för solbilen?

Medan övergången till elfordon ser ut att accelerera, kommer flera modeller av solcellsladdningsbara bilar att komma ut på marknaden i slutet av året. Anekdotiska prylar eller riktiga lösningar?
Läs mer

Källa: Business Insider

Relaterade Artiklar

Back to top button