En flaska vin som tillbringade mer än ett år på ISS kommer att auktioneras ut

Global ISS © Roscosmos

Detta är en ganska aldrig tidigare skådad privat försäljning som snart kommer att äga rum. I själva verket, efter en vistelse på flera månader i Internationell rymdstation, en flaska vin kommer att auktioneras ut. Och det kan löna sig mycket…

Den 2 november 2019 flög 12 flaskor Petrus (som anses vara ett av de dyraste vinerna i världen) till ISS ombord på Cygnus-kapseln. Efter 440 dagar i rymden återvände de den 14 januari, denna gång med hjälp av SpaceX:s Dragon-kapsel. Detta initiativ, ledd av den europeiska start-upen Space Cargo Unlimited, syftade till att studera mognad av mat och dryck i rymden.

Läs också:
Crew-1: framgångsrik återkomst till jorden för de fyra astronauterna efter sex månader i ISS

Den dyraste flaskan i historien?

Detta vin, mycket känt och härstammande från Gironde, har tolererat sin långa vistelse ganska bra. Efter en provning underströk forskarna faktiskt ” anmärkningsvärda skillnader i färg, arom och smak jämfört med samma flaska kvar på jorden. Men, bortom den vetenskapliga aspekten, hoppas auktionsföretaget Christie’s kunna tjäna en miljon dollar (för en och samma flaska) under en framtida försäljning.

Om en köpare träder fram kommer den aktuella flaskan Petrus 2000 att sätta nytt rekord i kategorin 750 ml vinflaskor (det tidigare var 558 000 $ för en Romanée-Conti från 1945). Den goda nyheten är att intäkterna från försäljningen kommer att finansiera framtida jordbruksforskningsuppdrag i rymden.

Källa: Frankrike 24

Relaterade Artiklar

Back to top button