En film släpps på bio efter att ha varit tillgänglig på SVOD i flera månader… och det har ingen inverkan på dess framgång på bio!

filma första ko © © Condor Film

Du planerar att gå och se Första ko ? Kelly Reichardts senaste film, som har varit tillgänglig på franska biografer som distribuerar den sedan den 20 oktober, har goda startsiffror.

Historien skulle inte vara särskilt överraskande om långfilmen inte redan hade varit tillgänglig i flera månader på SVOD i Frankrike (!). Ett sambo som är det första i vårt land.

Första koförsta gången i Frankrike

Vid första ögonkastet, Första ko verkar tillhöra drama- och westerngenrerna, med sin handling som utspelar sig i det första kvartalet 1800-talets Amerika. Dess sammanfattning är baserad på det faktum att den (hemliga) mjölken från en ko, den första som introducerades i området, är nyckeln till framgången för ett recept på munkar i Oregon. Filmatisering av romanen Halva livet av Jonathan Raymond (2004) och sjunde långfilm av Kelly Reichardt, Första ko presenterar inte någon särskild anledning att framstå som ett exempel utan motstycke i filmens historia i Frankrike.

Och ändå har detta 2:02-verk skapat rubriker sedan det släpptes på 64 biografer i Frankrike den 20 oktober. För om Första ko fick 96 % på Ruttna tomater och ett betyg på 4,4/5 för journalister på Tilldelad, det är inte så mycket kvaliteten på filmen det handlar om. Faktum är att franska filmfans som prenumererar på MUBI har kunnat se filmen i flera månader redan, långt innan dess biopremiär. Detta beror inte på en potentiell läcka eller hacking.

Rättigheterna till filmen har alltså delats i Frankrike mellan å ena sidan SVOD-plattformen som tillhör MUBI och å andra sidan den filmdistribution som tillskrivs Condor Films. Faktum är att filmen har varit tillgänglig sedan 9 juli på MUBI, och förblir så trots biopremiären som ägde rum den 20 oktober. En första i Frankrike därför, medan Condor Films redan hade tillåtit en serie förhandsvisningar på 400 biografer i territoriet under Télérama-festivalen i juni förra året.

Första tillfredsställande siffror

Faktum är att en tillgänglighet av Första ko på MUBI – liksom många andra filmer vars biopremiär först sköts upp, till och med inställdes och därför såg sig utestängda från biorutan – hindrade inte dess biopremiär den här gången. Och framgången var snarare där, eftersom efter den första utdelningshelgen räknades nästan 20 000 antagningar.

Jag måste säga det Första ko erbjuds på MUBI bland nästan 1 000 andra filmer. Den är endast tillgänglig för användare av plattformen som har närmare 11 miljoner prenumeranter världen över enl. Tilldelad, med undantag för de som är bosatta i Kina och USA. Tre och en halv månad på en SVOD-plattform hindrade därför inte den från att få en bra start på teatrar i Frankrike, efter att redan ha tilldelats det stora jurypriset vid 2020 års upplaga av Deauville American Film Festival. En modell att följa?

Källor: Twitter
, Först
, Tilldelad

Relaterade Artiklar

Back to top button