En Cygnus att göra allt! Lastfartyget NG-17 lämnade rymdstationen i går

Lastfartyg Cygnus NG-17 © NASA

Efter att ha tagit mer än tre ton last på internationell rymdstation i februari lossades fraktfartyget Cygnus NG-17 igår. Det kommer att sönderfalla i atmosfären idag, men fordonet har uppnått flera intressanta sekundära mål för framtiden för ISS och forskning.

Inklusive att höja sin omloppsbana!

frakt och avgifter

Vid första anblicken kräver vi inte mycket av ett orbitalfraktfartyg. Cygnus NG-17 lyfte den 19 februari och det viktigaste var verkligen att den anlände till stationen två dagar senare, med sina 3,65 ton utrustning.

Förbrukningsmaterial (mat, dryck, kläder, handdukar) för astronauterna, reservutrustning till stationen, nästan ett ton vetenskaplig utrustning, datorutrustning och delar till rymddräkter reserverade för rymdpromenader… En nästan vanlig lista över utrustning att lagra innan, några veckor senare, börjar fylla fraktfartyget åt andra hållet, med stationens “soptunnor”, inklusive allt som inte behöver återföras säkert till jorden.

Bara ett fraktfartyg?

Men som vi vet har fraktfartyg blivit lite mer användbara än så. För det första, genom att vara förtöjd i fyra månader, fungerade Cygnus NG-17 som ett tillfälligt lagringsområde. Det är också möjligt att fästa i det främre området funktionella rack (“experimentskåpen” på ISS), enligt byråernas behov.

Kan den också användas för att förbättra stationens omloppsbana? Svaret är mer komplext: denna uppgift tilldelas vanligtvis de ryska Progress-lastfartygen, vars gränssnitt med stationen är ansluten till tankar internt i de ryska modulerna. De kan därför överföra bränsle eller använda sina propeller för att manövrera.

Men redan 2019 hade NASA testat denna kapacitet. Och, i denna juni månad, igen: den 25 juni slogs lastkapselns motor på i 5 minuter och 1 sekund för att ändra ISS-banan. Ett första försök hade misslyckats en vecka tidigare, men det är ett steg i rätt riktning. Det är ett säkert kort att NASA, för framtida flygningar med Cygnus, kommer att använda sig av denna förmåga igen.

Rotationerna fortsätter

Cygnus, som lossades i går med Canadarm2-robotarmen, förväntas sönderfalla i atmosfären ovanför Stilla havet idag. Innan den bromsar kommer den fortfarande att ha uppgiften att skjuta ut den lilla satelliten i CubeSat-format (6 kg) NACHOS, som kommer att testa en liten hyperspektral sensor i omloppsbana som kan detektera utsläpp av vissa skadliga gaser. Även hans sista dag kommer att vara hektisk!

Nästa lastfartyg som går med i ISS lyfter den 14 juli. Detta är uppdraget Dragon CRS-25, som skulle ha nått omloppsbana i juni, men som blev försenat på grund av ett drivmedelsläckage som upptäckts under marktester. Vilket naturligtvis ledde till byten av delar, andra tester, och till och med byte av fallskärmar som en försiktighetsåtgärd.

Om samma ämne:
NASA:s lilla Capstone-sond spränger till månen!

Källa: SpaceFlightNow

Relaterade Artiklar

Back to top button