En Apple-1 såld på auktion… och du vill inte veta för hur mycket

Apple1 © Goldin

Om du är ett fan av Apples varumärke och har ett “något” fullt bankkonto, kan du försöka skaffa en Apple-1 som erbjuds på auktion. Försäljningen, som inleddes den 5 maj, avslutas den 21 maj.

Datorn bär ett serienummer som är handskrivet av Steve Jobs hand. Den kommer också med en användarmanual signerad av Steve Wozniak och Ronald Wayne. Slutligen såg Daniel Kottke till att maskinen fungerade som den ska.

En dator som lanserades 1976

Är det nödvändigt att specificera det? Denna kolossala mängd motiveras uppenbarligen inte av kraften i datorns komponenter, utan snarare av dess sällsynthet och historicitet.

Apple-1, som lanserades i april 1976, designad av Steve Jobs och Steve Wozniak, var en av de första personliga mikrodatorerna och den allra första Apple-produkten. Denna maskin, producerad i cirka 200 exemplar och som det nu bara finns ett fåtal driftsmodeller av (inklusive den som säljs), drevs av en MOS Technology 6502-processor och hade 8 till 64 KB RAM-minne. Den ersattes av Apple-II från slutet av 1977.

Dessutom specificerar auktionssidan att när Apple-II släpptes, Steve Jobs och Steve Wozniak ” erbjöd rabatter och inbyten för att uppmuntra alla Apple-1-ägare att lämna tillbaka sin maskin “. Mer än hälften av Apple-1:orna förstördes så småningom.

Kända värvningar

Apple-1 som erbjuds här är inte bara en av de sällsynta överlevande, som fortfarande är i funktionsdugligt skick, av att denna dator “brinner”. Detta är en modell med det autentiserade serienumret (“01-0050”), handskriven av Steve Jobs själv.

För att göra saken värre kontrollerade Daniel Kottke, en personlig vän till Steve Jobs och en av Apples första anställda, datorns funktion. Den kommer med några tidstypiska komponenter: Sanyo VM-4509-skärm och Datanetics-tangentbord, i synnerhet.

Slutligen kommer köparen också att få en användarmanual signerad av Steve Wozniak och Ronald Wayne, den första har åtföljt sin signatur med initialerna ” Tänk annorlunda! När detta skrivs är det nuvarande budet $270 000, eller runt 256 000 euro.

Apple1 © Goldin

Källa: goldin

Relaterade Artiklar

Back to top button