En amerikansk appellationsdomstol slår fast att Facebook eller Twitter inte har rätt att censurera sina användare, även om de hetsar till hat

Yttrandefrihet © © Markus Winkler / Unsplash

Över Atlanten har en appellationsdomstol validerat en lag som förbjuder sociala nätverk att stänga av eller censurera användare baserat på deras “ synpunkt “, vad som helst.

Texten antogs 2021 i den mycket konservativa delstaten Texas. Det har sedan dess stängts av efter att tekniska jättar utmanat det.

Sociala medier för krig mot konservativa, säger Texas politiker

Enligt denna lag har sociala nätverk med mer än 50 miljoner aktiva användare varje månad inte rätt att censurera sina användare enligt innehållet de postar, betraktat som en enkel synpunkt. Går rakt emot de många moderationsinsatser som plattformarna sätter in för att förhindra hatiskt innehåll eller desinformation, går texten i riktning mot kommentarerna från de konservativa under flera år, som tror att Silicon Valleys aktörer gör brett främjande av s.k. progressiva idéer genom att censurera sina egna. Faktum är att Texas politiska beslutsfattare citerade avstängningen av Donald Trumps konto av Twitter för att motivera deras lagstiftning.

NetChoice och Computer & Communications Industry Association, en grupp som företräder bland annat Meta, Twitter och Google, vädjade för att förhindra genomförandet av lagen, och hävdade särskilt att de måste ha rätt att reglera innehåll när de tror att det kan leda till våld . De uttryckte vidare oro över att oreglerade plattformar skulle kunna tillåta extremister som anhängare av nazism, terrorister och fientliga utländska regeringar att verka.

I slutändan kom den femte federala appellationsdomstolen, baserad i New Orleans, överens med staten Texas: Idag förkastar vi idén att företag har en frigående rätt att censurera vad folk säger. skrev domare Andrew Oldham, en utsedd före detta president Donald Trump, i domen.

Ärendet är inte avslutat

Texas justitieminister Ken Paxton kallade beslutet ” massiv seger för konstitutionen och det fria ordet “. Ändå är målet ännu inte vunnet för republikanerna. Faktum är att en liknande lag röstades fram i Florida och på samma sätt är det en federal appellationsdomstol som var tvungen att besluta om dess giltighet eller inte efter stor teknik har överklagat.

Denna gång den 11e Court of Appeals, som ligger i Atlanta, Georgia, slog fast att det mesta av texten kränkte företagens yttrandefrihet och därför inte kunde genomdrivas. Det faktum att dessa beslut strider mot varandra borde få teknikföretag att skjuta upp till USA:s högsta domstol. Man bör ändå ta hänsyn till att majoriteten av medlemmarna i rättsväsendet är republikaner.

Källa: Reuters

Relaterade Artiklar

Back to top button