En AI från Meta (Facebook) kommer att “faktakolla”… Wikipedia

Fotolia artificiell intelligens hjärna © Fotolia

Meta har meddelat att de utvecklar en artificiell intelligensmodell som kan faktagranskare Wikipedia.

Även om argumentet till stor del är tveksamt, har kritiken mot Wikipedias tillförlitlighet varit en av de mest återkommande på Internet sedan skapandet av nätuppslagsverket 2001. För att råda bot på detta tror anställda på Meta att de har hittat lösningen. De vill använda artificiell intelligens för att kontrollera var och en av de miljontals sidorna där.

Är det nödvändigt faktagranskare Wikipedia?

Flera exempel tidigare har visat att Wikipedias tillförlitlighet är långt ifrån idiotsäker. Vissa företag eller personligheter har också försökt, ofta framgångsrikt, att redigera sin egen sida för att ta bort vissa avsnitt som ibland är pinsamma eller rent av falska.

Vad du än tycker är onlineuppslagsverket nu den åttonde mest besökta webbplatsen i världen, med inte mindre än 255 miljoner sidvisningar per dag, och en allmänt använd källa inom alla sektorer.

Ändå varnar själva sajten läsarna. Dess primära mål kvarstår faktiskt att göra kunskap fritt tillgänglig för så många människor som möjligt, vilket dess sätt att hantera och samarbeta med tillåter. Den andra sidan av detta mynt är att fel, avsiktliga eller inte, kan glida in i artiklarna. På den engelska sidan om dess egen tillförlitlighet specificerar Wikipedia: ” Onlineuppslagsverket anser sig inte vara en pålitlig källa och avskräcker besökare från att använda den för akademiska eller forskningsändamål. “.

Hur tänker Meta gå vidare?

Förra månaden beskrev Meta-anställda i ett blogginlägg hur de trodde att artificiell intelligens kunde lösa de ovan nämnda problemen.

Principen är följande: varje gång en användare redigerar en artikel, citerar specifika siffror eller ett citat till exempel, skannar den AI som de avser att utveckla tusentals sidor för att verifiera att denna information är korrekt. ena sidan och relevant på Övrig. Källan till dessa tusentals sidor? Wikipedia, förstås.

Utvecklingen av denna modell stöter för närvarande på två huvudsakliga svårigheter. Det första är att lära denna AI att känna igen relevansen av information. För att hitta liknande information i andra artiklar för att säkerställa dess noggrannhet är relativt värdelöst om det inte har något samband med den som kontrolleras. En mödosam uppgift, när vi vet att AI:n fortfarande är långt ifrån att förstå vad den lär sig, nöjer sig med att identifiera mönster. Och det andra är att erkänna kvaliteten på de citerade källorna.

Observera att Meta inte har något partnerskap med Wikimedia för detta projekt som dessutom fortfarande är i utvecklingsfasen. Om du är intresserad finns en demo tillgänglig i öppen källkod genom att klicka här.

Källor: Singularity Hub, Huffington Post

Relaterade Artiklar

Back to top button