Elyze-appen blir öppen källkod och raderar all insamlad data

Elyze © Elyze

Mobilapplikationen Elyze, som vill hjälpa fransmännen att hitta sin kandidat till nästa presidentval, har kommunicerat mycket de senaste timmarna. Bland de viktigaste meddelandena som gjorts noterar vi övergången till verktyget med öppen källkod.

Uppdatering 20 januari 2022, 16:00.

Kära läsare, kära läsare,

Vi berättade för dig i morse, smygande, att Elyze-applikationen verkligen var tillgänglig på App Store, men inte längre på Play Store, Google Store. Detta är fortfarande fallet, och även om vi trodde att det berodde på en uppdatering som ännu inte accepterats av Google, verkar det finnas en annan anledning. Numerama förklarar att applikationen, i sin Android-version, skulle ha blivit offer för flera rapporter (vi vet inte riktigt hur många) för ” vilseledande uttalande “. Faktum är att Google har tagit applikationen offline, tiden (eller definitivt?) att ta bort alla tvivel om Elyze, som vissa anklagar för att vara ett manipulationsverktyg. Fortsättning följer…

Inom loppet av några dagar har Elyze blivit en riktig attraktion. Mobilapplikationen, den mest nedladdade i sin kategori i Frankrike sedan början av januari (oavsett om den är på App Store eller Play Store), är på uppgång men lider av olika kritik, både när det gäller insamling och säkrande av användardata än på dess mycket mekanism. Skaparna av applikationen, som presenterades över en natt, gav många svar på onsdagen för att ta upp de många frågorna. Elyze är nu öppen källkod… men inte helt heller. Förklaringar.

Elyze, som kör fort på motorvägen av mobilapplikationer, vill lugna

Låt oss med några ord komma ihåg vad Elyze är. Vi pratar här om en mobilapplikation med ett avslöjande namn, eftersom den gör det möjligt för dess användare att bättre navigera bland de otaliga kandidaterna till presidentvalet. Verktyget, som har passerat milstolpen för en miljon användare, visar växelvis förslag för mobilanvändare, och de senare sveper fingret åt höger eller vänster, beroende på om de validerar detta förslag eller inte, lite som hårt slag populärt av Tinder. Och i slutet presenterar Elyze dig den kandidat som verkar motsvara din politiska samhörighet bäst, enligt de förslag som du har kunnat acceptera eller förkasta.

Resultatet av ansökan är ett av de problem som regelbundet tas upp av användare, som fördömer det faktum att i händelse av oavgjort resultat mellan kandidaterna gav ansökan en ologisk rangordning. De fyra unga vännerna bakom appen (Grégoire, François, Wallerand och Gaspard), som kampanjer mot att unga väljare avstår, hävdar att de har löst detta problem i nästa uppdatering av appen (och att de har lagt till ett “ex-aequo”). , uppdatering validerad för iOS men ännu inte för Android.

Mathis Hammel, känd för sina färdigheter inom utveckling, datavetenskap och maskininlärning, nyligen hittat ett fel i applikationens säkerhet och lyckades direkt modifiera ett förslag som tillskrivs Emmanuel Macron, på bara tre korta timmar. Elyze-teamet löste problemet nästa dag och säkerställer också att de vill följa GDPR, eftersom CNIL har angett att de vill undersöka fallet med ansökan.

Skaparna förbinder sig till en “total radering av all data som samlats in på appen”, förutom övergången till öppen källkod

När det gäller uppgifterna exakt, har de insamlade väckt kontroverser, applikationen uppmanar sina användare att leverera deras födelsedatum, deras postnummer och deras kön. Dess skapare indikerar att det dock finns en “Hoppa över steget”-knapp som tillåter användare att inte fylla i dessa fält. Förutom att den här lilla knappen hittills inte har markerats lika bra som “Fortsätt”-knappen, som CNIL förmodligen inte borde se positivt, som kakor.

Elyze ser dock till att det inte har någon önskan att sälja den insamlade informationen till någon, oavsett om det är ett privat företag eller ett politiskt parti. ” Vi har fattat ett tydligt beslut i syfte att skingra alla farhågor på denna nivå: att radera, rent och enkelt, all denna data. “, meddelade skaparna av applikationen på onsdagen, efter ett första framträdande på Hugo Décryptes show på tisdagskvällen. För att säkerställa detta råder de användare att starta om programmet efter nästa uppdatering. “ Vi har registrerat den totala raderingen av all data som samlats in på appen. Detta kommer att gälla från och med nästa uppdatering. “, tillägger de.

För att gå lite längre i transparens indikerar Elyze att den har publicerat koden för sin applikation på GitHub, vilket validerar dess övergång till öppen källkod. Licensen är förstås inte specificerad ännu, men vi kan läsa i README-filen att “ AWS Amplify serverkonfigurationsfiler och mappar borttagna från koden “, vilket tenderar att bevisa att den insamlade informationen verkligen har raderats, och AWS Amplify används särskilt för lagring i molnet.

Källa: Twitter @ElyzeApp, GitHub

Relaterade Artiklar

Back to top button