Elon Musk möter ett stort klagomål efter Dogecoin-kraschen

Dogecoin

Anklagar Elon Musk för att ha manipulerat priset på Dogecoin och kräver 258 miljarder dollar från honom.

Rättegången mellan miljardären Elon Musk och flera investerare som anklagade honom för att ha lurat deras förtroende tog ytterligare fart i onsdags. Tesla-grundaren och flera av hans företag stäms för att de medvetet överskattat värdet på Dogecoin innan de lät det krascha. En av investerarna kräver 258 miljarder dollar.

Vad är Dogecoin?

2013 föddes Dogecoin, enligt dess uppfinnare, av ett enkelt skämt. Det är verkligen en fusion mellan två memes från tiden: Doge, en shiba känd på Internet, och bitcoin, som då fortfarande är långt ifrån sin nuvarande värdering. Kryptovalutan, vars kod är tillgänglig i öppen källkod, är skapad för att vara lättillgänglig för det största antalet, men ligger kvar relativt sett efter jämfört med andra storheter i sektorn.

Tills, i början av 2021, twittrade Elon Musk sin kärlek till denna krypto. Ett uttalande följt senare av tillkännagivandet att det skulle vara möjligt att köpa vissa Tesla-produkter i Dogecoin. Men i maj 2021 deltar miljardären i kultshowen Saturday Night Live. I en av sketcherna spelar han en finansanalytiker som beskriver Dogecoin som en “ lurendrejeri “. Dess kurs kollapsar omedelbart. Idag är den värd mindre än 10 % av värdet den hade då, dess historiska topp.

Vad anklagas Elon Musk för?

På kajen sitter alltså Teslas chef, men han har sällskap av flera av sina företag: elbilsmärket, samt The Boring Company eller Space X, hans rymdturismföretag. Enligt ett klagomål var värdet på Dogecoin medvetet uppblåst och växte med 36 000% på ett år. Ett värde som, enligt målsäganden, dock bara var baserat på intensiva marknadsföringskampanjer, och som rasade när den sydafrikanska entreprenören tappade intresset för denna kryptovaluta. Han anklagas nu för att ha vunnit tiotals miljarder dollar i något som vissa inte tvekar att kalla ett pyramidspel.

Åklagaren försöker nu bevisa att Musk redan 2019 visste att Dogecoin inte hade något egenvärde, men fortsatte att marknadsföra det för hans personliga fördel. Hans status som den rikaste mannen i världen samt hans Twitter-konto (som redan pekats ut av den amerikanska finansmarknadsmyndigheten för manipulation av Tesla-aktien) är verkligen fantastiska bollplank för att ägna sig åt sådan operation.

Om åklagaren vill få skadestånd för de skadade stannar det inte där. Målsägandena vill också att investeringar i Dogecoin ska betraktas som spelande juridiskt och att Musks företag permanent förbjuds att marknadsföra det.

Källor: Reuters, Västra Frankrike

Relaterade Artiklar

Back to top button