Elon Musk meddelar att han kommer att betala rekordskatter 2021

Elon Musk © Naresh777 / Shutterstock.com

Efter år av undandragande av inkomstskatt ska Elon Musk äntligen gå till kassan och betala de amerikanska skattemyndigheterna ett rekordbelopp.

Vid vändningen av en lakonisk tweet berättar Elon Musk att han kommer att betala för år 2021 totalt mer än 11 ​​miljarder dollar i skatter och tullar.

Vinster från försäljning av Tesla-aktier beskattas

Enligt CNBC kan detta vara det största bidraget i USA:s skattehistoria för en enskild person under ett enda år.

Entreprenören i spetsen för bland annat Tesla och SpaceX hade för några månader sedan fått stark kritik för att inte betala inkomstskatt när han anses vara planetens rikaste man.

I början av november frågade Elon Musk på Twitter om han skulle sälja aktier i Tesla för att bli beskattad för inkomsterna från dessa försäljningar. Responsen från internetanvändare var positiv, och den excentriske affärsmannen följde sedan efter och tappade Tesla-aktier värda miljarder dollar.

Inga inkomster, inga skatter

Hittills har Elon Musk undgått skatt genom att inte betala ut någon lön till sig själv från sina företag och inte heller bonusar. Utan inkomst beskattades han därför inte, innehavet av börsvärdepapper beskattades inte.

När han behöver pengar tar Elon Musk till banklån för att finansiera sig själv. Han har förmågan att få stora lån från finansinstitut, till mycket låga räntor, eftersom han har sina andelar i de olika företag som han har investerat i som säkerhet. En strategi som har gett honom kritik från en del av den amerikanska politiska klassen.

Elon Musks förmögenhet uppskattas till 244 miljarder dollar. Om han gjorde en uppvisning i att sälja sina Tesla-aktier skulle han ändå ha tvingats betala skatt för att utöva sina rättigheter till aktieoptioner som erhölls 2012 och som skulle förfalla sommaren 2022. genom att flyta nu slipper det en eventuell högre skatt nästa år, om en lag antagen av demokraterna skulle antas.

Källa: Twitter
, CNBC

Relaterade Artiklar

Back to top button