Elon Musk kritiserar Apple för App Store Commission, säger att det är “definitivt inte ok”

Elon Musk har kritiserat Apple för sin App Store-provision som de tar ut från utvecklarna, som svar på en artikel som publicerades på Twitter om EU:s nya antitrustklagomål mot iPhone-tillverkaren. Musk sa att det “definitivt inte är ok” och liknade provisionen med en skatt på 30 procent på Internet. Förra året gynnade Teslas vd offentligt Fortnite-tillverkaren Epic Games i stämningsansökan mot Apple för att ha missbrukat sin dominans på marknaden för mobilappar.

I en serie tweets som postades som svar på artikeln som lyfte fram hans tidigare företag PayPals rapporterade roll i att sporra EU:s senaste fall mot Apple, uttryckte Elon Musk sin oenighet med App Store-kommissionen. Han sa att det är “bokstavligen 10 gånger högre än det borde vara.”

“Apples butik är som att ha en skatt på 30 procent på internet. Absolut inte ok”, twittrade han.

Detta var särskilt inte första gången när Musk visade sitt avståndstagande mot Apple och jämförde dess App Store-provision med en de facto global skatt på Internet. Miljardären i juli förra året sa också att den avgift på 30 procent som iPhone-tillverkaren tar ut från utvecklarna var “fullständigt orimlig”. Han hade också grävt i Apple under Teslas vinstsamtal en vecka innan genom att kalla dess tekniska ekosystem för en “murad trädgård”.

Musks kritik är inte den enda kritiken mot Apple för dess App Store-provision. Tillsynsmyndigheter över hela världen har faktiskt pressat företaget att omarbeta sina avgifter som de tar ut från utvecklare för att sälja prenumerationer eller köp i appar på sina appar via App Store.

År 2020 tillkännagav Apple App Store Small Business Program som trädde i kraft i slutet av december året för att minska dess provision till 15 procent för utvecklare som tjänar upp till 1 miljon USD (ungefär 7,63 crore Rs.) i årlig försäljning av alla sina appar. Antitrusttjänstemän och lagstiftare i olika länder är dock ännu inte övertygade av flytten.

Apple i februari fick en fjärde böter i Nederländerna för att inte tillåta tredje parts betalningssystem för dejtingappar på App Store. Förra året varnade Sydkorea också för en möjlig utredning om företagets efterlevnad av begränsningen att tillåta andra betalningslösningar än den egna.

Ändå är Musks kamp med Apple inte begränsad till App Store-provisionen. Redan 2015 kallade han företaget för “Tesla Graveyard” – för att han anställde biltillverkarens ingenjörer för att arbeta med vad som länge ryktats vara Apple Car.


Relaterade Artiklar

Back to top button