Elon Musk har goda avsikter, men Starlink är förmodligen värdelös i Iran

Starlink © © SpaceX

Medan Iran befinner sig i en stor proteströrelse, begränsar landet tillgången till internet för sina miljontals invånare.

Som svar utfärdar den amerikanska regeringen nu en licens som tillåter teknikföretag att verka i Iran, inklusive att låta människor få tillgång till Internet. Elon Musk, chef för Starlink, tillkännagav snabbt tillgängligheten av sin tjänst på iranskt territorium.

En proteströrelse som behöver internet

Internet har blivit det väsentliga verktyget för yttrandefrihet, ett nästan livsviktigt verktyg i tider av krig eller under stora proteströrelser. De senaste dagarna kan vi se amatörvideor och foton på webben som vittnar om händelserna som äger rum i Iran. Men dessa bilder tas så dåligt emot av den iranska staten att den har beslutat att begränsa tillgången till internet på dess territorium. Medan den amerikanska regeringens beslut att hjälpa befolkningen framkallar den islamiska republikens indignation, har Elon Musks beslut att… orsaka blockering av Starlink-webbplatsen i landet.

Iranier är vana vid censur, och användningen av Tor eller andra lösningar som Psiphon blir utbredd. Men när trådbunden och mobil åtkomst är mer begränsad är lösningar sällsynta, och det är där miljardären vill hjälpa till. Genom att öppna åtkomst till sin tjänst i Iran kommer alla kompatibla enheter att kunna arbeta där omedelbart. Men du måste fortfarande kunna få en.

En lösning som inte verkar anpassad till verkligheten på plats

Svårigheten att få tag i rätt utrustning är inte det enda hindret för tjänstens relevans i Iran. Starlink kräver faktiskt att man använder parabolantenner. Dessa är dock i allmänhet ganska synliga, och det iranska förtrycket är väl utbildat för att upptäcka och förstöra dem. Om blockering eller avlyssning av frekvenserna som används av dessa antenner inte är det mest uppenbara, ger Starlink-routern bara Wi-Fi-åtkomst, vilket presenterar sin andel av risker och nackdelar i ett sådant sammanhang av censur.

Dessutom använder iranska demonstranter sina smartphones och mobila nätverk för att ta berättelser ut på gatorna och få ut dem så snabbt som möjligt innan de grips eller censureras. Detta behov av att vara i farten gör Elon Musks serve mycket mindre relevant, eftersom den lämpar sig bäst för stationär mottagning.

Men om Starlink verkligen tjänar demonstranterna och de använder det effektivt och säkert, verkar förstörelsen av företagets tusentals satelliter utom räckhåll för den iranska regeringen. Om det verkligen kommer på hugg med den sydafrikanska miljardären.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button