Elon Musk får ingen lön hos Tesla, men kan nå 30 miljarder dollar i lager

Elon Musk © vasilis asvestas / Shutterstock.com

Tesla Motors vd Elon Musk vägrar ta lön för sitt arbete på företaget, men han kunde redan räkna med 30 miljarder dollar i varumärkeskapital genom sin kompensationsplan.

Han fick redan den första delen av kompensationsplanen förra året och tjänade 800 miljoner dollar i Tesla-aktier, och resultatet i början av året gör att han kan nå andra delar, vilket ger honom möjligheten att låsa upp flera miljarder Tesla-aktier.

Läs också:
Volkswagen under utredning efter April Fool’s Voltswagen

Obligatorisk minimilön

Men, i motsats till ryktet som tyder på att Elon Musk inte får någon lön, kräver kalifornisk lag en minimiinkomst, hur låg den än är jämfört med Teslas vd:s rikedom. Därmed får han en lön, men motsvarande minimilönen i Frankrike.

Men om han vägrar att ha en lön som står i proportion till hans status inom företaget, är det också för att han har en kompensationsplan som gör att han kan dra nytta av företagets aktier som han kan låsa upp beroende på hans prestation i ledningen för det kaliforniska företaget.

Läs också:
I Kalifornien överväger 20 % av elbilsägarna att återgå till förbränning

En win-win-plan för företaget

Denna kompensationsplan, som redan har gjort det möjligt för honom att dra nytta av motsvarande 800 miljoner dollar förra året, borde ge honom rätt att få tillgång till följande avbetalningar i år med tanke på företagets resultat. Så snarare än att få en stor lön som skulle belasta Teslas kassaflöde, verkar hans aktiebaserade ersättning mer relevant för företaget.

Hans kompensationsplan innebär därför att han får ett visst antal Tesla-aktier beroende på företagets resultat. Detta antal aktier tilldelas i omgångar som kan låsas upp om bolaget uppnår vissa definierade mål.

Teslas prestanda i år har redan gett den tillgång till den femte och sjätte tranchen, motsvarande 30 miljarder dollar i företagets aktier. För närvarande har Musk ännu inte bett om att få röra dem. Om företagets resultat fortsätter i denna takt, skulle andra trancher nås och göra det möjligt för det att göra anspråk på motsvarande 100 miljarder dollar i aktier.

Källa: Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button