Elflyg: det brasilianska företaget Azul vänder sig till eVTOL Lilium Jet

Lilium Jet

Tidigare i veckan meddelade den tyska startupen Lilium att man inlett exklusiva förhandlingar med det brasilianska flygbolaget Azul. Affären, som uppskattas till en miljard dollar, kan leda till försäljning av 220 Lilium Jet-typ eVTOL.

Dessa små elektriska vertikala start- och landningsflygplan, som kan ta fyra till sex passagerare, kan vara tillgängliga från 2025.

Läs också:
Flygbolag planerar att satsa stort på flygande taxibilar

Ett stort kontrakt för Azul

Flygbolaget Azul grundades 2008 och har utvecklats snabbt i Brasilien, där det avsevärt har stärkt utbudet av inrikesflyg. Med många små regionala flygplan har Azul försökt positionera sig på den lovande marknaden för flygtaxi i flera år. Med sina stora megastäder utspridda över ett av de största territorierna i världen är Brasilien redan en prioriterad marknad för helikopterföretag, som tillhandahåller förbindelser mellan städer och flygplatser. Med ankomsten av eVTOL hoppas Azul kunna sänka priserna på denna nischmarknad och erbjuda kontinuitet i service mellan de olika flygplatserna som företaget betjänar.

Som en del av avtalet som förhandlats fram med Lilium kommer företaget Azul att ansvara för att driva upp till 220 små eVTOL Lilium Jet, som troligen kommer att trafikeras både som skyttlar, på reguljära linjer och som taxibilar, för on-demand-flyg. Rutinunderhåll av Lilium Jets kommer också att anförtros företaget, med tekniskt stöd från den tyska tillverkaren Lilium.

Läs också:
Efter överljudet vill United Airlines ha eldrivna plan

Ett erbjudande med villkor

Detta tillkännagivande är en del av en lång rad sensationella kommunikationer, från nystartade flygbolag såväl som flygbolag och specialister inom logistiktransport. Och som alltid förblir avtalet mellan Azul och Lilium underkastat villkor och utgör ingen fast order. Även om Lilium har gjort goda framsteg med designen av sin Lilium Jet, finns det ingen garanti för att enheten kommer att vara i drift 2025. Och även om så skulle vara fallet kommer Lilium att behöva arbeta hårt för att tillåta certifiering av sin eVTOL med den brasilianska myndigheterna. Vilket inte kommer att vara en lätt uppgift.


Slutligen måste den lilla enheten också hålla sina löften när det gäller kostnad och prestanda. Drivs av 36 kanalförsedda propellrar inbyggda i flygplanets vingar, Lilium Jet måste vara certifierad för att transportera sex passagerare (plus en pilot) över avstånd på mindre än 250 km, med en hastighet av 280 km/h. Tack vare sina lutande vingar kan den lyfta och landa vertikalt. Framför allt ska den dra nytta av en snabb uppladdning; 30 minuters laddning vilket tillåter en timmes flygning.

Förutom framdrivningskonfigurationens giltighet kommer Lilium-teamen att behöva demonstrera de goda aerodynamiska egenskaperna hos sina flygplan, säkerheten för dess batterier och dess enkla underhåll i alla klimat. Allt detta samtidigt som man tar hänsyn till de oundvikliga administrativa förseningar som orsakas av de olika internationella certifieringsorganen. En riktig utmaning att möta datumet 2025!

Källa: Flyg idag

Relaterade Artiklar

Back to top button