Elektrisk flygning: “Spirit of Innovation” gjorde sin första flygning

Innovationsanda © Rolls-Royce

Den 15 september 2021 gjorde “Spirit of Innovation” sin första flygning. Detta helt elektriska plan, designat av den brittiska motortillverkaren Rolls-Royce, kommer att försöka slå världshastighetsrekordet för ett helt elektriskt plan. Utöver bedriften hoppas Rolls-Royce särskilt kunna uppmärksamma sina elektriska framdrivningssystem för framtida taxibilar och flygtransfer.

Ursprungligen förväntades den första flygningen till 2020, men den sköts upp på grund av Covid-19-krisen.

Läs också:
Toulouse-startupen Beyond Aero avslöjar sitt projekt för lätta vätgasflygplan

Ett elektriskt plan byggt för hastighet

The Spirit of Innovation är ett flygplan designat av Rolls-Royce och dess partners som en del av ACCEL-projektet (Accelerera elektrifieringen av flygningen). Det uttalade målet är att nå en hastighet på runt 480 km/h och därmed slå hastighetsrekordet för ett eldrivet flygplan.

För att uppnå en sådan bedrift baserade formgivarna sig på ett flygplan från Sharp Nemesis NXT, ett flygplan designat för Reno-flygtävlingarna. Flygplanets sexcylindriga Lycoming-motor har dock ersatts av en elektrisk drivlina, designad i partnerskap av Rolls-Royce och YASA, bestående av tre elmotorer som kan leverera mer än 400 kW (över 500 hk).

För att driva denna imponerande motor anlitade Rolls-Royce specialisten Electroflight, som gav ett batteripaket på inte mindre än 6 000 celler! Detta batteripaket på 750 kWh är inget mindre än det kraftfullaste som någonsin installerats ombord på ett enmotorigt elektriskt flygplan. På så sätt utrustad kunde Spirit of Innovation krossa det nuvarande rekordet på 334 km/h som Siemens har haft sedan 2017 med ett litet plan utrustat med en 260 kW-motor.

Mot ett återupplivande av luftracing?

Om ett nytt rekord skulle slås kan det återuppliva principen om ren hastighetsracing. De senare övergavs faktiskt till stor del efter andra världskriget och tillkomsten av de första jetplanen. Det har faktiskt gått flera decennier sedan propellerplan nådde de hastighetsgränser som det är fysiskt möjligt att nå med detta framdrivningssätt.

De senaste åren har flygtävlingar därför fokuserat på konstflyg och hinderbanor, som det berömda Red Bull Air Race, som stoppades 2019 på grund av bristande allmänintresse. Reno-loppen fortsätter att satsa på hastighet, men involverar kategorier av fordon som är tekniskt begränsade av arrangörernas regler, vilket kan ses i biltävlingar.

Air Race E © Air Race E

Men med ankomsten av ett nytt framdrivningssätt som till stor del återstår att rensa på den tekniska nivån, kunde vi se återkomsten av de berömda troféerna och tävlingarna som hade gjort det möjligt för flygtekniken att göra gigantiska framsteg mellan de två krigen. Vad är det då som verkligen påskyndar elektrifieringen av flyget, som ACCEL-projektet vill. Från början skulle det första Air Race E, helt tillägnat elektriska flygplan, äga rum 2020, men på grund av hälsosammanhanget måste det nu vänta till åtminstone 2022.

Läs också:
Joby Aviations elektriska flygtaxi åker 240 kilometer, rekord

Många industriella tillämpningar

Naturligtvis, för Rolls-Royce, är intresset för Spirit of Innovation inte enbart baserat på dess sportsliga egenskaper. För den brittiska utrustningstillverkaren skulle ett nytt högprofilerat rekord framför allt vara ett bra skyltfönster för dess 100% elektriska lösningar. Den drivlina som är integrerad i Spirit of Innovation visar i första hand de lösningar som Rolls-Royce erbjuder för marknaden för flygande taxibilar och andra flygtransfer.

Spirit of innovation engine © rolls royce

För att utföra vertikala starter och landningar kommer eVTOL att behöva motorer som kan leverera enorm kraft under korta tidsperioder. För de små el- eller hybridskyttlar som kommer att lyfta på traditionellt sätt kommer ett kraftlyft framför allt att göra det möjligt att optimera passagerarkapaciteten, vilket är nödvändigt för lönsamheten för förbindelser mellan flygplatser.

Kort sagt, Rolls-Royce vill inte utveckla sina egna elektriska plan, utan helt enkelt presentera sig som en benchmark-motortillverkare inom detta blomstrande område. Från och med då kommer de nystartade företag som finns i överflöd i denna nya sektor att kunna koncentrera sig på utvecklingen av celler och tjänster och undvika den mycket dyra konstruktionen av nya elmotorer.

Källa: FlightGlobal

Relaterade Artiklar

Back to top button