Electric Hummer: Inte före 2023, för inte mindre än $80 000

HUMMER EV SUV © General Motors

Som tillkännagavs i mars presenterade General Motors SUV-versionen av sin berömda senaste generation HUMMER i slutet av förra veckan, nu utrustad med en elmotor. Förväntad 2023 i bästa fall kommer HUMMER EV SUV att kosta minst $80 000, och priset kommer att stiga beroende på vilka alternativ som väljs.

Om GM hoppas att denna nya variant kan radera ut HUMMER:s rykte som ett förorenande monster, gör övergången till elektrisk framdrivning den inte till ett ekologiskt fordon, långt ifrån.

Läs också:
Hummer, återkomsten: General Motors skulle planera en rad elektriska pickuper och stadsjeepar

Återupplivandet av HUMMER SUV

Under de senaste åren, medveten om den populära entusiasmen för elfordon, har General Motors-gruppen investerat betydande summor i utvecklingen av nya elmotorer och ny integrerad batteriteknologi. Om den amerikanska tillverkaren fortfarande är långt ifrån att överväga slutet på termiska motorer i sina konsumentsortiment, försöker den dock bli av med bilden av en “oljegrop” som fastnat i huden på sin gigantiska 4×4 HUMMER.

Designad från militärfordonet HUMVEE, som knappast är behäftat med frågor relaterade till konsumtion eller ekologi, har HUMMER länge varit ett referensfordon för Hollywoodstjärnor, gamblermiljonärer och till och med vissa företagsledare. … som har föredragit elektriska modeller från Tesla eller Toyota för några år. För att återuppbygga en varumärkesimage var det därför nödvändigt att utrusta HUMMER med elektrisk framdrivning.

HUMMER EV

Första steget bestod därför i att utveckla en elektrisk HUMMER i pickup-version, vars försäljning bara har börjat. Men för att anpassa sig till den nuvarande marknaden, i synnerhet stadsbor, kommer HUMMER EV att härledas i en SUV-version. Eller snarare i flera versioner, vars prestanda och priser till stor del kommer att bygga på pickup-varianterna.

HUMMER EV Edition 1, som väntas i början av 2023, kommer alltså att ha en effekt på 830 hk, en räckvidd på cirka 480 km och kommer att säljas från $105 000, eller €88 650. För att dra nytta av priset på 80 000 $ (67 500 €) måste du välja en mindre kraftfull framdrivning (625 hk), mindre autonomi (400 km) och vänta till våren 2024.

Läs också:
SUV-versionen av Hummer EV gjorde en överraskningsvideo

Ren framdrivning?

Så snart GM meddelade, höjdes röster snabbt för att ifrågasätta tillverkarens “gröna” positionering, och särskilt dess kommunikation artikulerade kring “noll utsläpp”. Av goda skäl, om HUMMER EV verkligen kommer att klara sig bättre än de första varianterna av den legendariska 4×4 (det är verkligen svårt att göra sämre), är konstruktionen av en så tung elektrisk SUV långt ifrån neutral, både ekologiskt och kommersiellt sett.

Som många iakttagare minns genererar enbart konstruktionen av ett 5 tons fordon 20 till 30 ton koldioxid2till vilket måste läggas ytterligare cirka 20 ton för tillverkning av det enorma batteriet i HUMMER EV, 4 till 6 gånger större än det för en liten elektrisk stadsbil.

Till detta kommer de utsläpp som behövs för att producera den el som används för att ladda fordonet. Medan vissa länder som Frankrike, Sverige eller Norge har en till stor del koldioxidfri elmix, är detta långt ifrån fallet i Nordamerika, och i många europeiska stater som Polen, Italien eller Tyskland, som fortfarande är mycket beroende av fossila bränslen för att producera deras el. Vad relativiserar GMs slagord så…

Källa: Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button