Elbilsrevolution: Solid state-batterier kommer

De nya solid-state-batterierna kan laddas på 15 minuter med en räckvidd på 650 km och kan ge ett genombrott för elbilar.

Solid State-batterier: Elbilar kommer att bli jämförbara med förbränningsbilar

Den efterlängtade vändpunkten kan komma snart, tack vare Quantumscape, ett amerikanskt företag från Silicon Valley.

Elbilar har funnits i decennier, hur kan vi glömma Panda Elettra med treväxlad växellåda och Gel-batterier underhållsfri. En bil designad för stadskretsen men med minskad räckvidd.

Och autonomin och laddningstiderna har varit de faktorer som hittills har underminerat dess utbredda spridning.

Med tillkomsten av Tesla av Elon Musksom har varit mycket framgångsrika, har de andra stora fordonsmärkena börjat satsa seriöst på elektrisk mobilitet.

Den push från regeringar och i synnerhet från Europeiska unionen som införde den bör inte underskattas stopp för försäljningen av förbränningsbilar för 2035.

Härav följer att denna transaktion med vilje måste göras, tiderna är mogna och tekniker och klimatförändringar väntar inte på människans tider.

Tack vare Quantumscape kunde vi snart se elbilar med solid state-batterier.

Denna nya teknik som föreslagits av det amerikanska företaget, där Volkswagen är den största aktieägaren, gör att du kan resa upp till 650 km och ladda bilen på bara 15 minuter.

Ett halvledarbatteri är en typ av batteri som använder solida elektroder och en solid-state elektrolyt, istället för de flytande eller polymera gelelektrolyterna som finns i litiumjon- eller litiumpolymerbatterier.

De första prototyperna kommer att vara klara 2023 medan för att se en bil på vägen kommer det att vara nödvändigt att vänta mellan 2024 och 2025.

Relaterade Artiklar

Back to top button