El Salvadors antagande av bitcoin som officiell valuta förvandlas till ekonomisk katastrof

Bitcoin © © Kanchanara / Unsplash

El Salvador, som antog bitcoin som officiell valuta i september 2021, biter sig i fingrarna.

Det var en världsnyhet, El Salvador antog förra året bitcoin som sin officiella valuta vid sidan av den amerikanska dollarn. Ambitiöst, detta beslut kostar detta centralamerikanska land mycket dyrt.

Varför antog El Salvador bitcoin?

I juni 2021 tillkännagav Salvadoras president Nayib Bukele på Twitter antagandet av en lag, antagen av parlamentet, som syftar till att göra bitcoin till en officiell valuta, vars pris skulle bestämmas fritt av marknaden. Regeringen i detta fattiga land hoppades att en sådan åtgärd skulle locka utländska investerare och tillåta en större del av befolkningen att integreras i realekonomin. Slutligen bör ett sådant val göra det möjligt för landet att minska sitt beroende av den amerikanska dollarn.

Och början var lovande: tre månader efter det effektiva antagandet av kryptovalutan såg den dess värde öka med 50%. En frisk fläkt för regeringen, som har investerat hundratals miljoner dollar för att köpa den. Speciellt eftersom, om mer än hälften av Salvadoranerna inte har ett bankkonto, har befolkningen massivt laddat ner en applikation som låter dem betala med bitcoin. Uppmuntrade men inte påtvingade tog företag också snabbt upp sig och var många som kunde erbjuda betalning i bitcoin.

Ett beslut som kostar El Salvador dyrt

Men om bitcoin-växelkursen initialt antydde en ljus framtid, bleknade detta hopp snabbt. Eftersom kryptovalutakraschen oundvikligen påverkade BTC, som förlorade hälften av sitt värde på ett år. En nettoförlust av offentliga pengar för El Salvador, som dock inte svämmar över. När det gäller investerarna som initialt förfördes av idén och som dessutom har förlorat mycket, kommer de troligen inte att tas tillbaka när som helst snart.

Denna kollaps av växelkursen sätter hela El Salvadors ekonomi i fara: dess offentliga skuld har exploderat, och landet kan ha alla problem i världen att hitta fordringsägare som är redo att lita på den. Den ekonomiska situationen och presidentens fortsatta förtroende för bitcoin har också beslutat att IMF och Världsbanken ska blockera ekonomiskt bistånd på 1,3 miljarder dollar, vilket förvärrar situationen för landet, som kan hamna i utebliven betalning i januari.

En annan siffra visar misslyckandet med antagandet av krypto som en officiell valuta: medan 4 av de 6,5 miljoner Salvadoranerna har laddat ner applikationen, utförs endast 2% av transaktionerna i landet i bitcoin.

Källor: RFI, BFM TV

Relaterade Artiklar

Back to top button