Ekohögtalare: hur Amazon använder dina röstinteraktioner för riktad reklam

Amazon Echo 4 © David Nogueira

En studie hävdar att Amazon utnyttjar våra samtal med Alexa för att komplettera våra annonsprofiler och sälja annonser till fullt pris.

Detta har säkert hänt dig tidigare: du diskuterar ett ämne med en nära och kära, och kort därefter visas annonser för en produkt eller tjänst som relaterar till det i dina applikationer eller din webbläsare. Tillfällighet? Tidigare begäran? Eller blir vi verkligen lyssnade på av våra anslutna enheter?

En noggrant studerad metodik

Ett dussin forskare från universiteten i Washington, Kalifornien-Davis, Kalifornien-Irvine och Northeastern har publicerat en studie enligt vilken Amazon använder användarinteraktioner med sin röstassistent Alexa för att ge dem riktad reklam.

Den amerikanska jätten är mycket ogenomskinlig när det gäller hur den behandlar data från konversationer med Alexa. Forskarna var tvungna att skapa många falska profiler, jämföra olika användningsområden, simulera interaktioner och analysera de statistiska skillnaderna mellan profilerna i reklam för att fastställa att informationen som registrerats av Alexa används i syfte att skapa en reklamprofil som är mer full av användare.

Dessutom har akademikerna utvecklat en “hemgjord” Echo-högtalare från en anpassad Raspberry Pi tillsammans med Alexa Voice Service SDK. Genom att simulera en Amazon Echo-identitet kunde forskarna undersöka okrypterad inkommande och utgående nätverkstrafik och därför veta vilken typ av data som utbyts och med vem.

Lyssning som tillåter skyhöga reklampriser

Studien hävdar att interaktionsdata med Echo-högtalare överförs till Amazon, men även till tredjepartsutgivare som utvecklar färdigheter, dessa tillägg för Alexa. Dessutom delar Amazon sådan information med minst 41 av sina annonspartners.

För reklambyråer anses sådan data vara en jackpott, eftersom den tillåter extremt exakt inriktning. Så mycket att annonsörer är villiga att betala upp till 30 gånger mer för att se till att deras annonser når personer som sannolikt är intresserade av vad de har att sälja.

Detta utnyttjande av Alexa-data strider dock mot Amazons integritetspolicy och företagets uttalanden om respekt för Echo-högtalares integritet.

Kontaktas av Registreten talesperson för Amazon reagerade på studien och sa: Många slutsatser av denna forskning är baserade på felaktiga slutsatser eller spekulationer från författarna och återspeglar inte exakt hur Alexa fungerar.. Han tillägger att annonsprissättningen påverkas av flera faktorer, men röstfrågor och Alexa-interaktioner är inte en av dem. Han insisterar också på att Amazon inte säljer personuppgifter, vilket studien ändå inte hävdar.

Amazon Echo: vår kompletta guide för att tämja det

Har du tagit steget eller precis fått en Amazon Echo-ansluten högtalare i present? Du är ny på Amazons Alexa personliga assistent och du vet inte var du ska börja, inga problem! Vi förklarar steg för steg för dig hur du tar din anslutna högtalare i bruk, installerar och konfigurerar Alexa, för att snabbt dra nytta av din assistent och alla dess tjänster!
Läs mer

Källa: Registret

Relaterade Artiklar

Back to top button