EHT presenterar den första bilden av Skytten A*, det svarta hålet i hjärtat av vår galax

Sagittarius A* supermassivt svart hål EHT Vintergatan © EHT Collaboration

Den 12 maj 2022 avslöjade forskare från Event Horizon Telescope för första gången en bild av det supermassiva svarta hålet som ligger i mitten av Vintergatan, vår galax. En teknisk och vetenskaplig prestation, som förbättrar vår kunskap och verifierar teoretisk astrofysik!

Och som en bonus: den är snygg.

Det kommer att bli ett svart hål

Sedan den exceptionella första bilden av ett supermassivt svart hål (i mitten av M87-galaxen) har upptäckterna av Event Horizon Telescope (EHT) varit efterlängtade. Som ett resultat, när gruppen förra veckan tillkännagav en ” stor konferens om vår Vintergatan “, spänningen har gått upp ett snäpp. Och det med rätta! Bilden, som avslöjades nästan vid invigningen av konferensen, visar för allra första gången Sagittarius A*, det supermassiva svarta hålet som ligger i mitten av vår galax!

EHT sagittarius A* svart hål teleskopnätverk © EHT Collaboration

Mästerverket av observation, eftersom det är ett, går ut på att observera ett föremål som är lika stort som en halvmåne på månens yta, sett från jorden… Allt tack vare dess radiostrålar, som samlats in av ett unikt nätverk i världen. Bilden som produceras är den mest upplösta som någonsin erhållits med tekniken med mycket lång baslinjeinterferometri (Mycket lång baslinjeinterferometri).

EHT gnistar fortfarande

Denna observation är otrolig i flera avseenden. För det första för att den bekräftar genom mätning, återigen, att det verkligen finns ett supermassivt svart hål i mitten av Vintergatan. Å andra sidan är dess storleksegenskaper som förutspått av teorin (och det är en stor suck för fysiken!), med en uppskattad massa på cirka 4 miljoner solar, 27 000 ljusår bort.


Men det är inte “ett” foto, snarare resultatet av tusentals och åter tusentals mätningar, totalt 600 terabyte data som fångats under fem sessioner, och som tog flera år att utnyttja. EHT (som vissa forskare inte tvekar att kalla Jätte jordteleskop) är också baserad på superdatorer och på 25 års arbete för att optimera tekniken som kan associera all denna data tillsammans. Yr.

Mitt svarta hål är också ditt svarta hål

Evolutionerna är stora sedan 2019 och bilden av det svarta hålet i galaxen M87. Eftersom Skytten A* är 1 000 gånger mindre massiv! Vilket inte bara antyder att det är mindre, utan också att gaserna som omger detta svarta hål (och det är vad vi ser här, ljusemissionen från de heta gaserna som omger Sgr A* ) kretsar om på bara några minuter. Det är därför omöjligt att sammanställa flera timmars observation utan att ta hänsyn till denna rotation. Det är också därför som teamen i dag under konferensen insisterade mycket på det otroliga bidraget från simuleringsmodeller och verktyg utvecklade av unga forskare för att bättre analysera data.

Svart hål M87* och Skytten A* jämförelse © EHT Collaboration

Event Horizon-teleskopet kommer inte att stanna där. Denna lilla prick på vår himmel, den osynliga pivot i vår galax, är nu bättre dokumenterad än någonsin. Men forskare har redan meddelat att de kan förbättra sina mättekniker, såväl som de behandlingar de kan ge för att bättre förstå dem. Så det finns stora förbättringar i horisonten, och nya bilder kommer, samt eventuella animationer. Ja, vi ska filma det svarta hålet i mitten av galaxen. Välkommen till XXIe århundrade.

Källa: EHT via YouTube

Relaterade Artiklar

Back to top button