Eftersom telefonbatterier lätt kan explodera i vissa fall

Batterier har varit ett stort problem för smartphonetillverkare i åratal, men forskning om bättre batterier fick en mer brådskande ton 2016 när nyheter började dyka upp om explosionen av Samsungs Galaxy Note 7 phablets.

Det var först inte klart vad problemet var, men Samsung bekräftade så småningom att incidenterna berodde på felaktiga batterier. Trots detta hade vi fortfarande inte mycket information om vad som faktiskt fick batterierna att brinna, men ett team av forskare kan ha hittat svaret.

Med hjälp av en teknik som kallas kryoelektronmikroskopi kunde ett team av forskare som arbetade med batteriutveckling observera kedjereaktionen som ibland får litiumjonbatterier att explodera.

I sin artikel med titeln “Atomic Structure of Materials and Sensitive Battery Interfaces Revealed by Cryoelectronic Microscopy” skyllde teamet på dendriter, små kristallina strukturer som bildas när överskott av elektrisk laddning passerar genom ett litiumjonbatteri. När de växer kan dessa sexsidiga kristaller ibland bryta barriärerna mellan olika delar av ett batteri, orsaka kortslutning och ibland explodera.

Resultaten av forskningen

Under sin forskning kunde teamet frysa batterierna på flera ställen och ta bort några komponenter. De kunde sedan observera hur detta påverkade batterier på atomnivå.

Även om denna forskning utfördes på litiumbatterier, säger teamet att denna process kan användas för att undersöka vilket material som helst som används i konstruktionen av batterierna.

Teamet hoppas att deras arbete ska leda till säkrare batterier. När de väl förstår hur dendriter bildas kan batteritillverkare vidta åtgärder för att förhindra att de bildas, vilket förhoppningsvis kommer att rädda oss från en ny olycka.

Relaterade Artiklar

Back to top button