Eftermontering: Citroën DS från 1971 återföds i en helelektrisk version

DS EV © Electrogenic

Ett engelskt företag specialiserat på eftermontering
har precis vunnit en jäkla satsning: att förvandla den mytomspunna Citroën DS till elbil
.

Från 1971 års årgång av den legendariska franska bilen, ingenjörerna av Elektrogenisk ville göra gudinnan så tyst som möjligt för att göra den “flygande mattan”-upplevelsen trevligare än någonsin och utan utsläpp.

Läs också:
Upptäck den 100 % elektriska 2CV R-Fit, designad som en eftermontering

225 km räckvidd meddelas

Under huven ger den 2-liters 4-cylindriga plats för en borstlös elmotor som heter Hyper9. han tagit fram 125 hästkrafter för 235 Nm, mycket mer kvalitativ prestanda än förbränningsmotorns. Allt överförs till rött tack vare fordonets originalväxellåda.

För att driva det hela finns ett batteri på 48,5 kWh under huven på DS EV, för en räckvidd på över 220 kilometer. Uppladdningen sker med en 29kW laddare, vilket möjliggör en full laddning på bara två timmar. Men för alla kunder som vill förvandla sin egen DS kan storleken på batteriet och typen av laddning anpassas efter hans önskemål. En batteriförlängning tillhandahålls också som tillval och kommer att ta bilen bortom 300 kilometers autonomi.

Läs också:
Elfordon fördubblade sin marknadsandel i Europa 2021

Hydraulisk fjädring bevarad och förbättrad

De brittiska ingenjörerna stannade dock inte där. I ett försök att helt återställa DS-körupplevelsen tog de sig an Citroëns berömda hydrauliska fjädring. Genom att ersätta den bullriga mekaniska pumpen, som ansvarar för driften av hydraulkretsen, med en elektrisk pump speciellt utformad för denna eftermontering, Elektrogenisk påstår sig ha gjort DS EV ännu mer sofistikerad än originalet vad gäller komfort och fjädring. En prestanda desto mer imponerande eftersom kroppen på DS förblir oförändrad. Endast en liten “elektrisk DS EV”-logotyp och frånvaron av ett avgassystem markerar skillnaden mot original-DS.

Läs också:
En väg som kan ladda ditt fordon vid 200 kW? Detta är vad staten Indiana försöker

Den helt förvandlade DS-upplevelsen

Steve Drummond, medgrundaren av Electrogenic, välkomnade logiskt denna framgång:

Med våra ombyggnader är målet att hela tiden förbättra bilens ursprungliga egenskaper. I detta avseende var Citroën DS perfekt lämpad för en elkonvertering – den tysta drivlinan bidrar till den fridfulla körupplevelsen och passar perfekt in i bilens karaktär. »

En logisk och betydelsefull ombyggnad för en bil som redan var före sin tid. Detta bekräftas av Ian Newstead, den andra grundaren av det brittiska företaget:

Det förefaller konsekvent för oss att använda ny teknik för att säkerställa framtiden för en bil som var så långt före sin tid när den kom ut på 1950-talet. Vår ombyggnad blåser nytt liv i DS och låter framtida generationer fortsätta att njuta av dess charm för årtionden framöver. »

Källa: Elbilsrapport

Relaterade Artiklar

Back to top button