Efter Blue Origin-klagomål avbryter NASA SpaceX-landerkontraktet

Artemis Moon © NASA

Ett nytt skott till deadlines som ska uppfyllas för att genomföra Artemis rymdprogram
. Kontraktet på 2,9 miljarder dollar som kopplar NASA till SpaceX för att bygga det bemannade månlandningssystem som är nödvändigt för att lyckas med uppdraget har just avbrutits.

Efter att ha blivit avskedad för första gången lämnade företaget Blue Origin in ett andra klagomål mot NASA. Jeff Bezos rymdföretag anser att kontraktstilldelningsförfarandet är partiskt och har för avsikt att få rättvisa.

Läs också:
Blue Origin stämmer NASA för SpaceX-kontraktet med månlandare

Elon Musk och Jeff Bezos kommer inte att semestra tillsammans

Bland sagorna som präglar detta år 2021 är det kontraktet som undertecknats mellan NASA och SpaceX för det bemannade månlandningssystemet för Artemis-uppdraget som skapar rubriker. Det nya klagomålet som mottogs av Court of Federal Claims i USA den 13 augusti från Blue Origin har verkligen fått NASA att acceptera ett provisoriskt upphävande av kontraktet, torsdagen den 19 augusti, förutsatt att fallet är löst senast den 1 november 2021.

Pläderingarna ska tills vidare hållas den 14 oktober. Kom ihåg att affären mellan NASA och SpaceX redan har avbrutits i 95 dagar efter att Blue Origins första klagomål lämnades in i april förra året.

Kommer astronauter att lyckas sätta sin fot på månen 2024 som en del av Artemis-uppdraget? Ett uppskjutande verkar alltid mer oundvikligt.

Hur blev Frankrike en rymdmakt?

När Ariane 5:s karriär går mot sitt slut, och Ariane 6 är på väg att ta fart nästa år, är det dags att se tillbaka på historien om europeiska bärraketer i Ariane-familjen. En historia vars grunder går tillbaka till mitten av 1900-talet, då Frankrike åtog sig att bli den ledande militär- och rymdmakten på den europeiska kontinenten.

Läs mer

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button