ECB kommer att fatta beslut om digital euro “i mitten av 2021”

ECB Euro

Europeiska centralbanken (ECB) kommer att fatta beslut om skapandet av en digital euro.runt mitten av 2021“.

De europeiska medborgarnas innehav kan begränsas till motsvarande 3 000 euro i digitala euro.

Läs också:
Europeiska centralbankens digitala valuta (MNBC), vad pratar vi om?

En tröskel på 3 000 e-euros

I en intervju sa Fabio Panetta, verkställande medlem av Europeiska centralbanken, att ECB kan tillåta digitala euroinnehav.upp till en viss tröskel“.

Mer specifikt sa Panetta att denna tröskel kan vara runt 3 000 euro, vilket han tror skulle möta de dagliga kontantbehoven för de flesta.

Han tillade att dessa siffror var “fortfarande under diskussionoch att ECB
hade inte heller ännu beslutat om ett tak för digitala eurobetalningar. Panetta betonade att ECB inte skulle konkurrera med affärsbanker, utan helt enkelt erbjuda finansiella tjänster med “ytterligare ett digitalt alternativ“.

Han förklarade under sin intervju tisdagen den 9 februari:

Den digitala euron kommer inte att destabilisera det finansiella systemet och bankerna (…). Om folk bestämmer sig för att förvandla en del av sina pengar till digitala euro, kommer bankerna inte att förlora insättningar. Vi kommer att avråda från stora digitala euroinsättningar“.

Läs också:
Shenzhen City höll 10 miljoner digitala yuan-lotteri

Remissvar

Panetta tillade att resultaten av det offentliga samrådet som ECB lanserade i oktober om den digitala euron visade att de europeiska medborgarnas första oro var skyddet av privatlivet:

Vi fick 8 000 svar under remissfasen. Det folk är mest bekymrade över är dataskydd. De anser att det är viktigt att inte missbruka deras personuppgifter, vilket kan garanteras av centralbanken“.

ECB har redan skjutit upp den tidsfrist som föreslagits av president Christine Lagarde för att fatta beslut om cirkulationen av en digital euro. Enligt sin hemsida kommer centralbanken att fatta sitt beslut “runt mitten av 2021“. Från och med då skulle ECB kunna lansera en digital euro inom fyra eller fem år efter att ha rådfrågat lagstiftare och fattat beslut om tekniska lösningar.

Kinesiska myndigheter har redan börjat testa en digital yuan i vissa städer över hela landet. Herr Panetta sa att testa en digital euro i olika städer skulle vara “förmodligen ett klokt beslutsom en del av utplaceringen.

Källa: Bloomberg

Relaterade Artiklar

Back to top button