easyJet, det första lågprisflygbolaget som erkänts för sitt miljöledningssystem

easyJet © easyJet

easyJet blir det första lågprisflygbolaget som får certifiering som visar att man har tagit hänsyn till miljöfrågor.

Belöningen kommer inte helt att få oss att glömma den svåra sommaren som företaget fick sina kunder, särskilt spanska, att gå igenom, men easyJet välkomnade goda nyheter i början av läsåret, genom att erhålla full IATA IEnvA-ackreditering för sitt miljöledningssystem. Detta program, initierat av International Air Transport Association (IATA), listar alla flygbolag som rapporterar anmärkningsvärda insatser på detta område.

easyJet bevisar sin goda miljöpraxis

Det brittiska företaget easyJet har därför validerat IATA IEnvA-certifieringen, ett miljöbedömningsprogram baserat på frivilligt arbete, som gör det möjligt att självständigt bedöma och förbättra hanteringen av miljöfrågor hos ett flygbolag. Som sådant blir det det första lågprisflygbolaget i världen att erhålla denna certifiering, och ansluter sig till andra företag som Air Canada, British Airways, Etihad Airways, Qatar Airways och Turkish Airlines.

IEnvA-programmet är tillgängligt för alla flygbolag, även de som, liksom easyJet, inte är medlemmar i IATA. Den senare är erkänd över hela världen och är avsedd att förbättra miljöprestanda för transportörer och uppfyller nu den internationella standarden för miljöledningssystemet ISO 14001.

Under stödet ger IEnvA råd till flygbolag, cateringtjänster ombord, markhanterare och flygplansunderhållstjänster. Detta för att hjälpa dem att identifiera, hantera, övervaka och kontrollera sina miljöfrågor, över tid och inte bara för tidpunkten för bedömningen, som kan vara upp till 24 månader.

Återvunna plastartiklar, hållbara uniformer… easyJet multiplicerar initiativ

IEnvA förbinder flygbolagen att permanent ta itu med sin miljöpåverkan, vilket uppenbarligen inkluderar de direkta koldioxidutsläppen till följd av flygningarnas flygningar, men också den mer globala miljöpåverkan. Som sådan påminde företaget om sitt mål att minska sina koldioxidutsläpp med 35 % till 2035, med netto noll kol till 2050.

easyJet, till exempel, har eliminerat mer än 36 miljoner engångsplastartiklar som används på sina flygningar (en imponerande källa till avfall som fortfarande är alldeles för underskattad inom flygtekniksektorn idag). Företaget ser till att allt restavfall återvinns i så stor utsträckning som möjligt och anger att man söker ännu effektivare lösningar.

Företaget har också utrustat sin flygpersonal med nya uniformer, gjorda av återvunna plastflaskor. 45 flaskor räcker för att komponera en uniform. Under de kommande fem åren säger easyJet att åtgärden kan rädda 2,7 miljoner plastflaskor från att falla i haven eller hamna på soptippar.

Relaterade Artiklar

Back to top button