EA ökar sin mobiltillväxt genom att förvärva utgivaren Glu för mer än 2 miljarder dollar

Electronic arts x Glu Mobile © © Kotaku

Övergångsfönstret får panik i början av 2021. Några dagar efter Embracer Groups tillslag mot Gearbox, och medan EA håller på att köpa Codemasters, tillkännager det amerikanska förlaget idag förvärvet från GluMobile.

Efter undertecknandet av en check på 2,1 miljarder dollar senare kommer det amerikanska förlaget Glu Mobile och dess cirka 800 anställda att ansluta sig till Electronic Arts-teamet till våren för att bidra till dess tillväxt i sektorn.

Läs också:
Embracer förvärvar Gearbox, Aspyr och Easybrain studios för mer än 2 miljarder dollar

Femton bärspel

Genom att integrera Glu Mobiles katalog i sin egen kommer Electronic Arts att basera sin tillväxt på ett femtontal titlar, bl.a. Star Wars: Galaxy of Heroes och FIFA mobil framträdande. Bland de Glu-IP:er som snart kommer att placeras under Electronic Arts-paraplyet kan vi citera WWE-universum, Disney Sorcerer’s Arena eller det väsentliga Kim Kardashian: Hollywood.

Vi retar, men Glu Mobile skulle tack vare sina licenser ha omsatt 450 miljoner euro år 2020. Sammantaget med omsättningen av Electronic Arts på mobilen förra året (655 miljoner euro) kan förlaget därför automatiskt räkna med ett rekordstort räkenskapsår i detta segment.

Electronic Arts x Glu Mobile © © Gamekult

Dessutom, i sitt pressmeddelande, uppskattar Electronic Arts att förvärvet av Glu kommer att vara lönsamt från och med det första året. En investering i guld med andra ord.

Läs också:
Anthem: EA kan välja att avbryta Biowares spelomformning

Electronic Arts på offensiven mot Activision-Blizzard

Redan ganska bekvämt installerat i mobilsegmentet tack vare mycket populära licenser, är Electronic Arts fortfarande långt – väldigt långt – från sin rival Activision-Blizzard på detta område.

Inte bara solid på sitt stöd tack vare Hearthstone, den amerikanska ogren litar framför allt på godis kross
, som fortfarande fungerar som gåsen som lägger guldäggen. Som en påminnelse: Activision hade erbjudit sig tjänster från King (utgivaren av godis kross) 2016 för hela 5,9 miljarder dollar. En licens som årligen ger lika mycket pengar som hela Glu Mobile-katalogen.

Detta är också en möjlighet för Electronic Arts att förstärka sitt spel mot andra tungviktare i mobilspel som Epic Games (Fortnite) eller Tencent som, som på alla områden, har haft en oförskämd tillväxt de senaste åren.

Vi slår vad om att den förestående ankomsten av en mobilversion av Battle Royale Apex Legends kommer att göra det möjligt för den att konkurrera med sina främsta konkurrenter på lika villkor.

Källa: Business Wire

Relaterade Artiklar

Back to top button