/e/-varumärket rimmar Android och integritet med sin första smartphone: Murena One

Murena © Murena

Vår smartphones är inte kända för sin diskretion. Snarare tvärtom, att döma av den astronomiska mängden personuppgifter de suger upp. I detta sammanhang försöker varumärket /e/ att förändra situationen.

Redan en designer av det alternativa mobila operativsystemet /e/OS kommer det franska varumärket att lansera Murena One om några dagar: sin första interna smartphone.

En blygsam smartphone, men garanterat utan Google

Ett av de största problemen med Android-smarttelefoner är att Googles rötter sitter väldigt, väldigt djupt. Även om vi inte använder webbjättens tjänster är det oundvikligt att den samlar in hundratals datapunkter om oss dagligen. För att skydda sig mot detta finns det bara en lösning: installationen av ett alternativt “deGooglerat” operativsystem.

Det är bra, det är just syftet med Murena One. Varumärket, ett dotterbolag till /e/, har marknadsfört smartphones som Fairphone 4 eller Galaxy S9 där /e/OS är installerat i flera år. Men med One tar den ett nytt steg i sin utveckling genom att erbjuda en egen smartphone.

Murena One © Murena

Förvänta dig naturligtvis inte att Murena One ska konkurrera med en OnePlus 10 Pro eller en Xiaomi 12. Vi siktar på en viss digital nykterhet här, se istället:

  • 6,53″ IPS LCD (FHD+, 60Hz)
  • SoC Helio P0 (8 kärnor @ 2,1 GHz)
  • 4 GB RAM
  • 128 GB lagringsutrymme (kan utökas upp till 256 GB)
  • 4500mAh batteri
  • Kamera: 48 MP vidvinkel (1/2,0″; ƒ/1,8) + 8 MP ultravidvinkel (ƒ/2,0)
  • Främre kamera: 25 MP (1/2,78″; ƒ/2,0)
  • 4G, dual-SIM, Bluetooth 4.2 och Wi-Fi 5

Hur fungerar det, en smartphone utan Google?

På ytan erbjuder en “av-googlad” smartphone inte en så annorlunda upplevelse från någon annan enhet. Precis som en Samsung- eller Apple-mobil erbjuder /e/OS en inbyggd version, med respekt för dina personliga data, av alla de mest grundläggande applikationerna (SMS, Ring, webbläsare, GPS, etc.).

En App Store (App Lounge) är också tillgänglig, och låter dig ladda ner den överväldigande majoriteten av applikationer som finns tillgängliga på Android. Ett grepp om ZDNet informerar oss dock om att denna alternativa butik kräver att du är inloggad på ett Google-konto – men att /e/OS ” anonymiserar data innan du delar dem med Google.

Murena /e/OS © Murena

Dessutom finns Google-tjänster som vi känner dem i Murena One, i deras “MicroG”-form – en version med öppen källkod, befriad från banden till Google ogre.

Murena One kommer att finnas tillgänglig i slutet av juni i USA, Kanada, Europa, Storbritannien och Schweiz för €349.

Observera dock att de mest fyndiga bland er kan installera /e/OS på ett urval av cirka 269 Android-smarttelefoner. En mycket komplett guide, såväl som ett verktyg som avsevärt underlättar uppgiften, finns på den officiella webbplatsen för /e/OS.

Personuppgifter: resurser för information, verktyg för att återta kontrollen

I ett av avsnitten av podcasten “IRL” som hon är värd för Firefox delar Manoush Zomorodi med sig av en skrämmande anekdot. “En av lyssnarna, orolig för hennes alkoholkonsumtion, frågade på Google, säger värden. När hon sedan loggade in på Facebook började hon se riktade annonser för närliggande dryckesställen.
Läs mer

Källa: murena, ZDnet

Relaterade Artiklar

Back to top button