DuckDuckGo… en inte så privat motor med Microsoft-spårare

DuckDuckGo © DuckDuckGo

Ankan togs på bar gärning. Medan DuckDuckGo vill vara garanten för att surfa på internet utan någon spårningavslöjar en cybersäkerhetsforskare att det finns små tryck längst ner i kontraktet.

Vi visste det: resultaten av frågor på DuckDuckGo kommer från Bings sökmotor, som ägs av Microsoft. Partnerskapet mellan de två företagen har aldrig varit en hemlighet – även om DuckDuckGo inte skryter om det. Men forskaren Zach Edwards säger till oss att delning av goodwill inte stannar där.

Ett pass för Microsoft

I en serie tweets erkänner cybersäkerhetsforskaren Zach Edwards att han är förbluffad. ” Jag är nu säker: den nya webbläsaren DuckDuckGo för iOS och Android blockerar inte dataflöden från Microsoft till LinkedIn eller Bing “. En pinsam anklagelse för sökmotorn, som precis har lanserat en webbläsare på macOS.

I sitt Twitter-flöde beskriver og avslöjar forskaren lögnerna eller halvsanningarna om DuckDuckGo. I sekretesspolicyn för mobilapplikationer intygar företaget att det ” blockerar automatiskt alla spårare från tredje part “. Men detta är faktiskt falskt, motiverar Edwards genom att förklara att det finns en gateway som tillåter vissa webbplatser som tillhör Microsoft, som Bing eller LinkedIn, att återställa personliga uppgifter om Internetanvändare.

Som vi förklarade ovan har Microsoft och DDG varit partners under lång tid. Det finns till och med en artikel på dess webbplats som förklarar att Microsoft-annonserna som finns i sökresultaten samlar in din IP-adress och delar din användaragentidentifierare (länkad till webbläsaren) med annonsnätverken. Men upptäckten av Zach Edwards går långt utöver den ram som tillhandahålls av det som har offentliggjorts om partnerskapet mellan de två företagen. Det händer också att trackers från Workplace.com, en domän som tillhör Meta (ex-Facebook) inte heller blockeras – även om applikationen uttryckligen indikerar motsatsen.

För att uttrycka det på ett annat sätt: DuckDuckGo blockerar spårare från alla domäner på webben… förutom de som tillhör dess partner, som råkar vara det tredje största företaget i världen.

DuckDuckGo-chefen reagerar

Det behöver inte sägas att Gabriel Weinberg, VD för DuckDuckGo, inte är särskilt bekväm med resultaten av Zach Edwards. Han tog snabbt till sitt Twitter-konto för att klargöra situationen.

Ganska transparent förklarar Gabriel Weinberg att DDG blockerar “de flesta” tredjepartsspårare. Men det, ” Tyvärr förbjuder vårt syndikeringsavtal för sökresultat med Microsoft oss från att göra mer [bloquer] spårare från domäner som ägs av Microsoft “. Affärschefen tillägger att hans team ständigt förhandlar med Microsoft för att försöka ” ändra dessa krav ”, men att en sekretessklausul i kontraktet som binder dem hindrar honom från att säga mer.

Opportunisten, Shivan Kaul Sahib, ingenjör för konkurrenten Brave som för flera månader sedan lanserade en sökmotor med eget index, sa att han var chockad av nyheten. Han minns på sitt Twitter-konto att ” tjänster som försvarar personuppgifter men som är beroende av stora företag kan inte erbjuda verklig integritet; den här affärsmodellen fungerar helt enkelt inte “.

Om samma ämne:
Dina personuppgifter auktioneras ut 376 gånger om dagen

Källor: Web Pro Nyheter, DuckDuckGo, Shivan Kaul Shahib

Relaterade Artiklar

Back to top button