Du kan nu äta dina 3D-utskrifter tack vare Digital Pastry

Digitalt bakverk © VIVA Technology

Den mångsidiga 3D-skrivaren hittar en fantastisk ny sektor att utvecklas inom: bakning!

Denna nya modell tillverkad i Frankrike och det passande namnet “Patiss3” erbjuder att skriva ut, vi ger dig tusen, bakverk utan att lägga till tillsatser. Ett första utkast avsett för proffs kan ses på VivaTech på Parc des Expositions i Porte de Versailles, för demonstration och även provsmakning.

En bakverksrevolution?

I verkligheten hade digitala bakverk redan tagit sina första steg med CakeWalk 3D, en enhet för att förvandla en konventionell 3D-skrivare till en kulinarisk skrivare.

För att utveckla denna nya form av kulinarisk 3D-skrivare, inspirerades Digital Pâtisserie av en MIT-teknik som tillåter matutskrift. Tanken är, för tillfället, att göra det lättare för proffs och att avstå från de traditionella begränsningarna av mögel och gravitation.

Det skulle också vara fråga om att föreslå en avsevärd tidsbesparing, med en ofelbar precision. Där klassiska bakverk kräver timmar av förberedelser och successiva manipulationer för ett perfekt resultat, tänker Patiss3 dela allt detta med 10.

Det är inte a priori inget pixiepulver

Men konkret, hur fungerar Patiss3? Det är framför allt en uppkopplad enhet som likt en klassisk 3D-skrivare producerar den struktur den efterfrågas, redo att fyllas. Här blir det förstås en bakelse som maskinen fyller med bibehållen tillsatshalt i originalprodukten.

Som basmaterial använder Patiss3 två pulver. Den första är avsedd att vara universell för att producera alla former av söta eller salta bakverk utan att onödigt påverka smaken. Den andra är kakaobaserad för att ge mer bitterhet. Samma pulver kan återanvändas upp till sju gånger.

Tanken bakom Patiss3 är också att erbjuda professionella konditorer en vinst i kreativitet och kostnad, tack vare en hybrid ekonomisk modell baserad på delning. Alla recepten kan verkligen hittas på en marknadsplats som är tillgänglig via applikation, öppen för bakverk, restauranger och industriella kexfabriker.

Varje professionell kommer därmed att kunna ta med sig sitt bakverk till byggnaden genom Foodlab, ett laboratorium för skapande och forskning och utveckling. Detta samverkansarbete kommer alltså att göra det möjligt att mata marknadsplatsen med recept och i sista hand att utveckla funktionerna hos Patiss3. Skapare av recept kommer att få royalties varje gång deras kreationer används av sina kamrater.

The Digital Pâtisserie har ännu inte specificerat när och i vilken utsträckning Patiss3 kommer att börja användas till svurna konditorer. Ett projekt ändå spännande och på pappret lovande… om det inte bara är 3D-skrivarpulver i ögonen?

Om samma ämne:
12 timmar att 3D-printa ett hus: en lösning på bostadskrisen?

Källa: Digital Pâtisserie pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button