Du kan nu använda T-Kash, Airtel Money för att betala för varor med Lipa Na M-PESA

I Kenya regerar M-PESA i alla frågor om pengar och betalning. Den Safaricom-drivna plattformen för mobila pengar erbjuder användarna mycket flexibilitet och finansiella faciliteter inklusive övertrasseringstjänster, lånetjänster och betalningslösningar för handlare i form av Lipa Na M-PESA.

Eftersom Safaricom är den största telekomoperatören i landet har andra aktörer som Airtel och Telkom haft svårt att konkurrera på en marknad där mobilpengar är synonymt med M-PESA och har som sådan drivit på för interoperabilitet mellan deras tjänster, T-Kash och Airtel Money, och marknadsledaren.

Annons – Fortsätt läsa nedan

Idag kan du skicka och ta emot pengar över dessa plattformar relativt enkelt och till relativt liknande transaktionsavgifter.


Läs mer:


Idag tar denna interoperabilitet ett stort steg framåt i och med lanseringen av köpmansinteroperabiliteten. Detta initiativ gör att användare av Airtel Money och T-Kash nu kan göra betalningar till M-PESA kassanummer. Denna #TillNiTill push kommer enligt uppgift att utesluta Pay Bill-alternativet som kommer att förbli exklusivt för Safaricom M-PESA-kunder.

Med detta drag kan personer med T-Kash och Airtel Money-plånböcker dra upp till vilken handlare eller butik som helst som accepterar betalningar från Safaricom M-PESA i form av Lipa na M-PESA Till-nummer och betala direkt till butikens mobila pengaplånbok.

Uteslutningen av Paybill-tjänster begränsar dock denna möjlighet eftersom det finns ett antal butiker som endast accepterar betalningar via Paybill-numret. Effektiviteten av detta drag för att ge T-Kash och Airtel Money ett halmstrå att haka på kan bara återstå att se. Det har inte heller kommit rapporter om framtida planer på att göra Paybill till en del av detta interoperabilitetsprogram.

Som var fallet med interoperabiliteten för mobila plånböcker, finns det knäckar som måste lösas och den här funktionen kommer att vara tillgänglig långsamt över tiden, med vissa håll som hänvisar till att hela övningen skulle gå live 2023. Även då skulle du göra klokt i att förvänta dig några få hicka här och där eftersom de här teleföretagen kommer på ett sätt att få funktionen att fungera bra.


Läs mer: M-PESA, AirtelMoneys interoperabilitetstester är klara. Lansering planerad till tisdagen den 10 april


Rapporter säger vidare att centralbanken vill driva interoperabilitetsskriptet ännu längre. Som det visar sig finns det planer på att öppna Safaricom M-PESA:s byrånätverk för andra spelare som T-Kash och Airtel Money, ett drag som skulle innebära att kunder från T-Kash och Airtel Money satte in och tar ut pengar från M-PESA-agenter överallt. landet. Skulle inte det vara något!

Annons – Fortsätt läsa nedan

Detta kommer dock att möta mycket motstånd från olika aktörer på marknaden, chef för Safaricom som utan tvekan kommer att kämpa för att behålla sin tårta, men bara tiden kommer att utvisa.

Relaterade Artiklar

Back to top button