Drupal recension (2022): mer än ett CMS, ett monster (av effektivitet)

drupal_home © PE LAURENT

Om WordPress är allmänhetens CMS, Drupal är utan tvekan CMS för utvecklare, en gasfabrik som låter dig anpassa allt med lite lök. En förfining som sträcker sig i mer än 20 år och övertygar de mest prestigefyllda institutionerna eller internationella företag. Detaljerad recension av denna protean content manager.

År 2000 utvecklade Dries Buytaert ett slags intranät för att diskutera med sina universitetsklasskamrater. I slutet av sina studier gör han sin webbplats offentlig och tilldelar den URL:en drop.org. I januari 2001 publicerade han koden för sin programvara, som han kallade Drupal. Detta namn kommer från det engelska uttalet av det nederländska ordet “druppel”, som betyder “droppe”. Denna innehållshanterare är öppen källkod och distribueras under GNU General Public License.
Drupal är ett populärt CMS med multinationella företag och institutioner. Idag kör en webbplats av 30 i världen på detta CMS. Den användes alltså för att driva fram platsen för den franska regeringen, studion för Warner Bros eller till och med SNCF:s.

Sammanfattning

Installerar Drupal

Denna innehållshanterare är inte riktigt lämplig för små webbplatser. Omvänt hanterar den mycket bra stora webbplatser med tusentals sidor, flera språk och många användare. Denna rikedom har en motsvarighet: den absoluta nödvändigheten av att ha minst en specialiserad Drupal-utvecklare för att konfigurera och underhålla webbplatsen/webbplatserna korrekt. Inlärningskurvan på detta CMS är lång och brant.

Den här innehållshanteraren fungerar med en Microsoft IIS- eller Nginx-webbserver, men Apache 2.4.7 rekommenderas (kör på UNIX/Linux, macOS X eller Windows). För databasen, MySQL 5.7.8 minimum (eller MariaDB 10.3.7, Percona 5.7.8) med en InnoDB-kompatibel huvudlagringsmotor, annars PostgreSQL 10.0, eller SQLite 3.26 åtminstone. Drupal 9.2 är ett av de tyngsta CMS för närvarande. Dess dekomprimerade installationsarkiv väger nästan 73 MB (mer än 19 000 filer) medan Wordpress är 30 % lättare med 8 gånger färre filer. Rekommendationer för Drupal-dokumentation är 100 MB, till vilka flera andra megabyte måste läggas till beroende på vilka tillägg och teman som är installerade. Drupal används sällan av små strukturer eller små webbplatser, eftersom underhållet är snabbt dyrt.

drupal_install © PE LAURENT

Ergonomi för administrationsgränssnittet

Jämfört med en WordPress eller till och med en Typo3, skiner back-end med sin tydlighet. Användaren kan enkelt lokalisera sitt administrationsgränssnitt på valfritt språk och organisera sig själv (horisontellt eller vertikalt verktygsfält, anpassningsbara genvägar för att få fart, etc.).

Drupal har frivilligt valt nykterhet och färgkontrast för back-end. En utvecklare kommer att kunna ändra färgerna och stilarna i administrationsgränssnittet. Precis som med front-end, kan back-end uppleva tjatande avmattningar om värdskapet har varit underdimensionerat. Upplevelsen är då obehaglig för redaktören såväl som för chefen.

Även om inställningarna eller redigeringsskärmarna är många, kan den enkla användaren snabbt förstå logiken i Drupal. Hjälp finns tillgänglig i administrationsgränssnittet för att hjälpa nybörjare.

Trots sin extrema sofistikering tolererar Drupal att byta till en annan skärm när man redigerar en sida. Att ta bort ett objekt kräver dock dubbel validering. Den har dock ett utarbetat versionssystem med en revisionslogg som sammanställer kommentarer från varje post.

drupal_versions © PE LAURENT

Drift och funktioner

Innehållsredigering

Textredigeraren är ganska grundläggande (fetstil, kursiv stil, listor, titlar, citat) men tillåter ändå infogning av media (bilder, ljud, videor). Bildredigering är begränsad till att tilldela en bildstil, definierad uppströms av en administratör eller en “superanvändare”. Denna bildstil är faktiskt en korrigeringsprofil. Den innehåller en uppsättning effekter (dimensioner, rotationer, mättnad, beskärning, etc.) som kan kombineras. I praktiken infogar redaktören en bild på en sida, som automatiskt kommer att anta den bildstil som definieras av webbplatsens specifikationer. Det är extremt kraftfullt, eftersom dussintals bildstilar är möjliga. Varje innehåll är en nod med en unik titel, och handledaren kan skapa sidor med olika oberoende noder.

drupal_editor © PE LAURENT

Taxonomi och SEO

Drupal erbjuder ett klassiskt system av kategorier och taggar för sin taxonomi. Bortsett från fälten för metataggar är “kärnan” i detta CMS ganska begränsad för SEO. Det är därför viktigt att installera lämpliga plugins som SEO Checklista.

Sociala nätverk

Samma historia som för SEO: Drupal behöver ytterligare moduler för att dela innehåll på sociala nätverk.

drupal_taxo © PE LAURENT

Flerspråkighet & multisite

Som ett innehållshanteringssystem för företag och institutioner designades Drupal för multisite och flerspråkighet. Det är lätt att lägga till paket för att översätta innehåll till ett annat språk, när som helst av webbplatsens utveckling.

Reaktivitet & tillgänglighet

Sedan Drupal 8 är alla teman naturligt “responsiv design”. De anpassar sig med andra ord till alla skärmstorlekar. Bildhantering överlåts åt administratörens bekvämlighet.

Dataportabilitet

Drupals kärna exporterar eller importerar inte data. Det finns dock modulen Backup & Migrate för säkerhetskopiering och återställning av data. Andra moduler hanterar säkerhetskopieringen på Droptbox och SFTP.

Prestanda

Drupal är känt för sin snabbhet, trots sidornas rikedom. Men en lambda-hosting kommer att avsevärt skada sidladdningen. Tillsammans med utvecklaroptimeringar krävs avancerad, skalbar hosting.

drupal_languages ​​© PE LAURENT

Funktionell och estetisk anpassning

Anpassning av front office

På den officiella webbplatsen finns mer än 2 900 teman tillgängliga för denna innehållshanterare, till vilka vi kan lägga till nästan 1 400 distributioner. Dessa liknar startpaket som grupperar teman med specifika funktioner och moduler. Uppsättningen är konfigurerad för specifika behov (sociala nätverk, universitetsprojekt, etc.). Utvecklaren behöver inte uppfinna hjulet på nytt, han utgår från en bas och anpassar den.

drupal_themes © PE LAURENT

Anpassa funktioner

Bortom kärnan är det de många gratismodulerna (mer än 46 800) som är styrkan hos Drupal. Beroende på webbplatsens mål och behov, markera bara en ruta i backend för att installera dem. Med dessa moduler anpassar sig denna innehållshanterare till alla användningsområden, från forum till informationssajter och e-handel. Själva kärnan i Drupal erbjuder redan en mycket hög nivå av anpassning, oavsett om det gäller formatering av innehåll eller installation av servern. Men kombinationen av redan existerande eller specialmoduler säkerställer extrem flexibilitet och kraft. Uppenbarligen samverkar detta CMS med CRM, ERP och annan affärsprogramvara. Om det inte finns någon modul som är perfekt anpassad till professionella krav, kan utvecklare skapa en specifik modul tack vare de 4 000 funktioner som är tillgängliga via API.

drupal_modules © PE LAURENT

Support & Säkerhet

Uppdateringar

Nästan varje vecka kommer en ny uppdatering, vanligtvis för att åtgärda säkerhets- och stabilitetsproblem. Bara under första halvåret 2021 har 21 uppdateringar och uppgraderingar lämnats in medan version 9 släpptes i juni 2020. Ett roligt statistik- och grafiksystem visar problem, svarsfrekvenser och annan kärninformation eller modulerna.

gemenskap

Drupal-gemenskapen är mycket stor (mer än 1,39 miljoner medlemmar) och framför allt mycket aktiv, med 121 000 bidragsgivare över hela världen.

drupal_users © PE LAURENT

Dokumentation

Tack vare denna gemenskap är dokumentationen en av de mest omfattande. Användarguiden är särskilt didaktisk för amatörutvecklare eller nyfikna användare, men sidan drupal.org är en guldgruva av information.

säkerhet

Det är vanligt att säga att Drupal är säker genom design. Med andra ord har utvecklarna tänkt på att skydda den från dess befruktning. Enligt dess skapare försvarar detta CMS sig mot de 10 oftast använda bristerna (särskilt injektion och cross-site scripting). Trots allt är Drupal väldigt utsatt eftersom det driver fram statliga webbplatser eller stora grupper. Dess kärna förbättras regelbundet, men en gammal modul eller ett designfel av en utvecklare kan minska säkerheten. Sedan lanseringen har det funnits 202 CVE (Common Vulnerabilities and Exposures, det vill säga brister).

drupal_cve © CVE Detaljer

Drupal: Clubics åsikt

Drupal är ett riktmärke inom webbinnehållshantering. Mer än ett CMS, det är ett verkligt ramverk för att skapa dina egna verktyg anpassade till ditt företag. Drupal rekommenderas alltför ofta på projekt som inte förtjänar det eller som inte har ryggraden stark nog att utnyttja det fullt ut. För redaktören och ännu mer för utvecklaren bör ingen ansträngning sparas för att lära sig att bemästra detta krävande verktyg.

Drupal8

Drupal är ett utmärkt webbpubliceringsverktyg. Det rekommenderas felaktigt alltför ofta för blygsamma syften, medan dess fördel ligger i dess enorma anpassningsförmåga. Om kärnfunktionerna inte räcker finns det mer än 45 000 moduler redo att möta behoven hos ett stort företag eller institution. I alla fall behövs specialiserade Drupal-utvecklare för att underhålla och växa mastodonten.

Mest

  • Extremt kraftfull
  • Många moduler (nästan 45000)
  • Hög säkerhet

De mindre

  • För avancerade utvecklare
  • resurshungrig
  • Inställningarnas komplexitet

Ergonomi8

Personalisering9

Funktioner9

Prestanda8

säkerhet8

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button