Doxing: Hur den här farliga tekniken påverkar dig på internet och hur du undviker det

Vad är Doxing

Doxing som också kan ses skrivet som Doxxing, är en praxis som har blivit populär de senaste åren på Internet. Det påverkar särskilt sociala nätverk och består av en användare eller en grupp som förbereder sig på att utreda en person och publicera personlig information för att attackera.

Dom kan samla in personuppgifter med en viss person, men också försöka skada ett företags eller organisations rykte. De kan också använda denna information i syfte att förödmjuka, attackera eller utpressa pengar. Vi vet redan att vår data kan bli mycket exponerad på Internet om vi inte vidtar adekvata åtgärder.

Ett exempel av Doxingattack kan vara när en angripare samlar in information från offrets sociala nätverk, samlar in en rad personuppgifter och bilder och gör allt detta innehåll offentligt på Internet i syfte att misskreditera den här personen, få dem sparkad från jobbet. , som inte kan komma åt en viss position, pressa dig pengar osv.

I grund och botten kan vi säga att den består av kränka integriteten av en person eller organisation för mycket olika syften. Bakom dessa attacker kan det finnas ekonomiska fördelar eller helt enkelt orsaka moralisk skada.

Men de använder inte bara sociala nätverk . Tänk på att vi på Internet kan lämna spår i många öppna forum, kommentarer på webbsidor, användning av plattformar och tjänster… Allt detta skulle kunna exponeras så att vem som helst kan samla in denna information. Även om vi är offer för skadliga attacker som kan få personuppgifter.

Hur de kan få personlig information

Vi har sett vad en Doxing-attack består av. Som vi har sett är det nödvändigt för angriparen att få personlig information om offret. Du kommer att behöva samla in en rad data som du sedan kan offentliggöra på nätverket. Vi kommer att visa vilka som är de vanligaste metoderna för att få denna information.

Sociala nätverk

Utan tvekan är något de använder mycket för detta ändamål sociala nätverk. Dom kan samla in alla typer av meddelanden som vi lägger på tjänster som Twitter, Facebook eller Instagram. Många meddelanden kan vara offentliga, antingen för att vår profil inte är korrekt konfigurerad eller för att vi skrev dem i en öppen grupp.

Här kan de också samla personliga bilder . Sociala nätverk lagrar en mängd olika innehåll, inte bara text. Vi kan lägga in personliga bilder, videor, etc. Allt detta kan användas för en Doxing-attack någon gång.

Internetsökning

Oavsett om vi vill att vår data ska vara det eller inte offentliga på Internet . Det kan till och med vara uppgifter från ett officiellt organ som har listat det till exempel. Även om vi är en person med något slags offentligt ansvar.

Därför, genom att helt enkelt söka på Internet, är det möjligt att de får personliga och organisatoriska uppgifter. De skulle kunna använda det som ett vapen för att utföra dessa typer av attacker.

Skadlig programvara attacker

Skadlig programvara bör också nämnas . Det finns många varianter som kan utsätta våra system för risker. Många typer av skadlig programvara är utformad specifikt för att stjäla personlig information.

Offentliga meddelanden på nätet

Slutligen är en annan metod att samla in offentliga meddelanden som vi har kunnat lägga på nätverket. Ett exempel skulle vara en öppet forum där vem som helst, oavsett om de har en användare eller inte, kan se vad vi skrev när som helst. Även kommentarerna som vi kan lämna i några nyheter.

Hur man undviker att falla offer för Doxing-attacker

Nu är det viktigaste i allt detta att undvika att falla offer för Doxing-attacker . Vi har till vårt förfogande en rad instrument som vi kan använda i praktiken inte bara för att skydda våra data mot detta problem, utan i allmänhet för alla andra.

Säkerställa användningen av sociala nätverk

De media social är det huvudsakliga vapnet de kan använda för att stjäla personuppgifter och använda dem i Doxing-attacker. Därför är det mycket viktigt att förhindra användningen som vi ger till den här typen av tjänster.

Normalt har sociala nätverk sekretessinställningar som vi kan aktivera. På så sätt förhindrar vi att vår profil är offentlig och att vem som helst kan läsa de meddelanden vi publicerar eller se våra bilder. Vi måste också uppmärksamma eventuella öppna grupper där vi deltar.

Utsätt inte personlig information offentligt

På samma sätt som vi inte får avslöja personlig information utöver vad som är nödvändigt på sociala nätverk, kan vi även applicera det på alla andra tjänst eller plattform av nätverket. Ett exempel är att skriva kommentarer i öppna forum där vem som helst kan läsa vad vi skriver.

Undvik tvivelaktiga tjänster eller plattformar

När vi registrerar oss på Internet är det väldigt vanligt att vi måste använda ett e-postkonto, lägga in våra personuppgifter och även mobilnumret. Om vi ​​använder legitima tjänster borde detta inte vara ett problem. Nu, när vi använder tvivelaktiga plattformar, kan vi avslöja all denna information.

Säkerhetsverktyg

Detta är också ett viktigt tips för att använda säkerhetsprogram. ha en bra antivirus kan vara den bästa lösningen för att förhindra intrång av skadlig programvara som kan samla in personuppgifter, lösenord och i slutändan påverka vår integritet.

Det är något som vi måste ta hänsyn till i alla typer av operativsystem och enheter som vi använder. Vi måste skydda datorer och därmed undvika att utsätta vår data för risker.

Sunt förnuft

En sista rekommendation är att alltid behålla sunt förnuft till anda . Det innebär att vi inte får göra misstag på internet, som att öppna bilagor som kan vara farliga och som vi får via e-post, att inte gå in i bedrägliga tjänster och var vi ska lägga personuppgifter osv.

Kort sagt, här är några intressanta rekommendationer för att undvika att bli offer för Doxing-attacker. Vi har sett att detta är ett problem som kan avslöja vår integritet på nätet.

Relaterade Artiklar

Back to top button