DOS-kommandon som alla PC-användare bör komma ihåg

Vanlig användare Windows-kommandon (Windows)DOS verkar som en relik från sin tid. Men de finns fortfarande kvar och är lika användbara som för många år sedan.

För att till fullo förstå hur kraftfulla dessa kommandon är, har vi sammanställt en lista över de mest användbara kommandona. DOS . Vissa av dem är naturligtvis inte helt användbara en vanlig dag. Men när du behöver dem DOS -team är alltid redo att hjälpa till.

Hur man använder DOS-kommandon

Först till kvarn. Hur använder du DOS-kommandon (DOS-kommandon)?

Du måste öppna kommandorad(Kommandotolken) eller PowerShell . Båda programmen följer med Windows och de kan nås via Windows-sökning .

Vissa kommandon kräver att du öppnar något av programmen som administratör. För att göra detta, högerklicka på applikationen och välj ” Kör som administratör”(Kör som administratör) . I följande exempel kommer vi att använda Windows Powershell.

Användbara kommandorader för Windows

Från grundläggande felsökning till nätverksinstallation, det finns kommandon som får din dator tillbaka till det normala.

IPCONFIG

Låt oss börja med något grundläggande.

Team IPCONFIG låter dig bestämma din IP-adress. Behovet av att känna till din IP-adress uppstår ofta när du sätter upp ett nätverk eller har problem med Internet.

Medan IP-adresser kan hittas via kontrollpanel(Kontrollpanel) , kommandorad(Kommandotolken) är ett snabbare sätt att få denna information.

Stiga på IPCONFIG på kommandoraden. Hitta huvudingång(Huvudingång) . Numret som tilldelas den är din IP-adress.

IPCONFIG /FLUSHDNS

Det kommer en tid när du har problem med att komma åt sidan. När detta händer är det första du kan försöka att rensa DNS .

Detta gör att din webbläsare kan återansluta till den normala versionen av webbplatsen istället för den som den för närvarande använder.

Stiga på IPCONFIG /FLUSHDNS på kommandoraden och tryck på Stiga på för utförande. Du kommer att meddelas om återställningen lyckades.

ASSO

Om du någonsin behöver en lista över alla program som kan öppna filer av en viss typ, ASSOC kan hjälpa dig med detta.

Notera.(Obs!) Du måste springa ASSOC genom att använda kommandorad(Kommandotolken) . Det här fungerar inte i PowerShell .

Stiga på ASSOC följt av filnamnstillägget. Sedan Windows(Windows) kommer att berätta vilka applikationer som kan fungera med tillägget.

PING

Ping-kommandot låter dig ansluta till en webbplats för att ta reda på hur lång tid det tar att ta emot ett paket (data som skickas över ett nätverk).

Om målwebbplatsen inte tar emot dessa paket betyder det bara att det finns ett problem med din anslutning. Detta är ett enkelt sätt att diagnostisera ett nätverksproblem.

Stiga på PING på kommandoraden. Du kommer att se hur lång tid det tog att skicka dessa paket.

CIPHROV

Om du inte använder en SSD-enhet ( SSD ), kan du radera innehållet på hårddisken med hjälp av kommandoraden CHIFFER .

Det fungerar genom att dumpa värdelösa filer på din enhet tills det tar slut på ledigt utrymme. Således kan borttagna filer inte återställas.

Faktiskt, CIPHER radera(CIPHER) disk.

Stiga på CIPHER /W: och sedan enheten du vill rengöra. Det ska se ut CIPHER /W:E:\ E:\ om du raderar enhet E:) .

SFC/SCAN

När din dator kraschar, SKANNA NU kan ta reda på vad som händer med din dator.

Innan du tar in din dator för reparation bör du därför först skanna den för att utesluta att saknade eller skadade filer är den skyldige.

Stiga på SFC /SCANNOW och vänta på att verifieringsfasen av systemsökningen ska slutföras.

Notera.(Obs!) Windows använder automatiskt Windows Resursskydd(Windows Resursskydd) för att fixa skadade filer, om några.

Slutsats

Det finns fortfarande kommandorader som inte har inkluderats. Vissa av dem är mer komplexa, men inte mindre användbara.

Som en sista utväg, dessa användbara kommandon DOS komma väl till pass, så se till att ha en lista till hands i händelse av en nödsituation.

För den genomsnittliga Windows-användaren verkar DOS-kommandon vara en relik från sin tid. Men de finns fortfarande kvar och är lika användbara som de var för år sedan.

För att till fullo förstå hur kraftfulla dessa kommandon är, har vi sammanställt en lista över de mest användbara DOS-kommandona. Visst, vissa av dem är inte helt användbara på en genomsnittlig dag. Men när du behöver dem finns DOS-kommandon där för att rädda dagen.

Hur man använder DOS-kommandon

Först till kvarn. Hur använder du DOS-kommandon?

Du måste öppna antingen Kommandotolken eller PowerShell. Båda programmen kommer med Windows och kan nås via Windows-sökning.

Vissa kommandon kräver att du öppnar något av programmen som administratör. För att göra det, högerklicka på appen och välj Kör som administratör. Vi kommer att använda Windows Powershell i följande exempel.

Användbara kommandoprompter för Windows

Från grundläggande felsökning till nätverkskonfiguration, det finns kommandon som får din dator att fungera ordentligt igen.

IPCONFIG

Låt oss börja med något grundläggande.

De IPCONFIG kommandot låter dig bestämma din IP-adress. Behovet av att känna till din IP-adress kommer ofta när du ställer in ditt nätverk eller när du står inför internetproblem.

Medan IP-adresser kan hittas via kontrollpanelen, är kommandotolken ett snabbare sätt att få den informationen.

Typ IPCONFIG i kommandoraden. slå upp Huvudingång. Numret som tilldelats den är din IP-adress.

IPCONFIG /FLUSHDNS

Det kommer en punkt när du kommer att ha problem med att komma åt en webbplats. När det händer är en av de första sakerna du kan prova att spola DNS.

Detta skulle göra det möjligt för din webbläsare att återansluta till den vanliga versionen av webbplatsen och inte den knäppa den för närvarande använder.

Stiga på IPCONFIG /FLUSHDNS på kommandoraden och tryck på Enter för att köra. Du får ett meddelande om spolningen lyckades.

ASSOC

Om du någonsin behöver en lista över alla program som kan öppna en specifik filtyp, ASSOC kan hjälpa till med det.

Notera: Du måste köra ASSOC med hjälp av kommandotolken. Detta fungerar inte i PowerShell.

Stiga på ASSOC följt av filnamnstillägget. Windows kommer då att berätta vilka applikationer som kan fungera med tillägget.

PING

Ping-kommandot låter dig ansluta till en webbplats för att se hur lång tid det skulle ta att ta emot ett paket (data som överförs via ett nätverk).

Om målwebbplatsen inte tar emot dessa paket betyder det bara att det finns ett problem med din anslutning. Det är ett enkelt sätt att diagnostisera ett nätverksproblem.

Stiga på PING i kommandoraden. Du kommer att se hur lång tid det tog att skicka dessa paket.

CHIFFER

Såvida du inte använder en solid state-enhet (SSD) kan du rensa innehållet på din hårddisk med kommandoraden CHIFFER.

Det fungerar genom att dumpa värdelösa filer till din enhet tills det tar slut på ledigt utrymme. På så sätt kan borttagna filer inte återställas.

i huvudsak, CHIFFER kommer att torka av enheten.

Stiga på CIPHER /W: följt av enheten du vill rensa upp. Det ska se ut CIPHER /W:E:\ (om du torkar av E:\ kör).

SFC /SCANNOW

När din dator har gått sönder, SKANNA NU kan ta reda på vad som händer med din dator.

Så innan du tar in din dator för reparation bör du först skanna för att utesluta att saknade eller skadade filer är en bov.

Stiga på SFC /SCANNOW och vänta tills verifieringsfasen av systemsökningen är klar.

Notera: Windows kommer att använda automatiskt Windows Resursskydd för att fixa korrupta filer om den skulle hitta några.

Slutsats

Det finns fler kommandorader där ute som inte har inkluderats. Vissa är mer komplexa men är lika användbara.

I ett nafs kommer dessa användbara DOS-kommandon väl till pass, så se till att ha en lista till hands i händelse av en nödsituation.