Dolda annonser som kan installera appar utan din vetskap

Annonser på enheter Android de är redan tillräckligt invasiva. Att använda den “gratis” versionen av vissa appar innebär att du tittar på dussintals helskärmsannonser nästan varje gång du trycker på en knapp. Du kan inte låta bli att vänta åtminstone några sekunder för att kunna trycka på “hopp”. Tydligen vilseleder vissa av dessa annonser dig genom att installera app utan din vetskap via Google Play.

I grund och botten, som förklarats i en tråd på Reddit – på / r / AndroidDev -, finns det några annonser som kringgå Google Play utan något samtycke. Den stötande annonsen ser ut som en vanlig lista med appar på Google Play. Ett försök att stänga en kommer uppenbarligen att få den valda appen att ladda ner och installera, alltså raka motsatsen, utan att behöva någon ytterligare input från användaren.

Appar installerade utan vår vetskap, vilseledande annonser för Android

Ytterligare källor avslöjar att bedrägeri av dessa annonser är ett verk av Digital turbin genom sin DSP (kallad Appreciate). Det hela sker via en systemapp som heter DT Ignite. I huvudsak kringgår appen interaktionen med Play Butik och den manuella APK-installationsdialogrutan. Appen som marknadsförs i annonsen laddas ner direkt från Digital Turbines servrar till enheten, via annonsen.

Det är inte så svårt för DT Ignite, det är förinstallerat på vissa enheter av tillverkarna själva. Så det fungerar i princip som en slags bakdörr. DT Ignite har funnits i flera år, åtminstone sedan dess 2014. Vid den tiden skulle det ha tillåtit operatörer och telefontillverkare att tyst installera bloatware och appar. Det var förinstallerat av operatörer som T-Mobile och Verizon på enheterna de säljer, tillsammans med resten av bloatwaren som de vanligtvis installerar.

En kommentar i samma Reddit-tråd ger också lite feedback från Digital Turbine själv i frågan. Förmodligen bör annonsen inte vara ett problem om du försöker stänga den eller ignorera den. Digital Turbine förbereder sig enligt uppgift för att utfärda ett “officiellt” uttalande om denna kontrovers.

Relaterade Artiklar

Back to top button