Display, robotar och ny teknik med bläckfiskceller

Vissa forskare har utvecklat en konstgjord version av bläckfisk- och bläckfiskceller som gör att marina varelser kan anpassa sig till sin omgivning. Forskare vid University of Pennsylvania tror att detta kan leda till nya tillämpningar inom robotik, arkitektur och andra områden som kryptografi, optik eller 3D-display.

Bläckfisk- och bläckfiskcellmembran kräver i de senaste studierna ett tryck som motsvarar en försiktig beröring för att ändra färg och smälta in. Tidigare krävdes mer tryck och större deformation av de analyserade organismerna. Sedan jag kromatoforer konstgjorda behöver mindre än 20% deformation, kan ordnas som pixlarna på en LCD-skärm.

Displayer och andra tekniker som ändrar färg, det nya projektet inspirerat av bläckfisk- och bläckfiskceller

Denna mimetiska förmåga hos djur som bläckfiskar eller bläckfisk uppstår när ljus interagerar med en ytas mikroskopiska egenskaper. Fenomenet kan återskapas i laboratoriet med hjälp av flytande kristaller. Genom att utöva det nödvändiga trycket för att få var och en av de artificiella kromatoforerna till önskad färg, kunde ingenjörer programmera dem som om de verkligen var pixlar på en skärm. Forskare siktar på att göra 3D-skärmar och smarta fönster som anpassar sig till den omgivande temperaturen. “Dessa mjuka material kan användas i distinkta tillämpningar som kryptografi, optik och robotik”, förklarar forskarna.

Det är inte första gången som en levande organism har blivit en inspirationskälla för en artificiell tillämpning av ett visst fenomen. Forskare som arbetar med detta kan för alltid förändra hur vi designar och uppfattar färgerna på tekniska enheter.

Relaterade Artiklar

Back to top button