Disney vill också ha sin metavers med 3D-karaktärer som följer besökarna

Disneyland Paris © Alexandre Boero

Det amerikanska patentverket validerade, för några dagar sedan, idén om en potential metavers Disney, med ambitiös teknik. Men underhållningsjätten försöker temporera.

Kan det vara annorlunda? Den 28 december 2021 godkände USPTO, American Patent and Trademark Office, inlämnandet av ett patent från Disney Enterprises, inlämnat den 15 juli 2020. Detta hänvisar till en “virtuell världssimulator” , med hänvisning till en datorplattform som ser ut som en metaverse, som dock inte skulle kräva ett VR-headset eller AR/VR-glasögon. Företaget försöker temporera genom att anförtro våra kollegor från Los Angeles Times att utvecklingen av sådan teknik för närvarande inte var en prioriterad fråga. Men låt oss se vad kungen av underhållning säger i detta berömda patent.

En metavers tillgänglig från Disneys nöjesparker

I patentet sammanfattar Disney sin uppfinning till ” virtuella världssimulatorer och metoder för användning av sådana simulatorer “. Här syftar företaget på skapandet av en virtuell värld som skulle projicera användaren in i ett 3D-universum, som självt härrör från den verkliga världen.

Mer exakt talar vi här inte om ett metavers där alla kan dyka hemma, utan om en virtuell värld som skulle vara tillgänglig direkt från företagets nöjesparker, för att få interaktivitet att råda där och etablera den uppslukande aspekten som en mästare.

Enklare den här gången är tanken att fördjupa dig, till exempel under ditt besök i Disneyland Paris, i en 3D-värld där du hittar karaktärer från Disneys universum, på en given plats, såsom en attraktion, ett punktfoto som t.ex. som det berömda piratskeppet, nära slottet eller via någon annan potentiell synvinkel på destinationen. Och tanken är att göra det utan att behöva använda en smartphone eller bära en virtuell hjälm eller glasögon.

Fet teknik, för en metavers som verkligen inte liknar någon annan

För att fördjupa besökaren i ett virtuellt universum utan utrustning är det självklart nödvändigt att använda avancerad teknik. För att åstadkomma denna bedrift frammanar Disney i sitt patent skapandet av 3D-bilder, framdrivna med hjälp av olika projektorer med den vansinniga bildhastigheten per sekund.

Datorplattformen skulle använda SLAM-tekniken, baserad på samtidig lokalisering och kartläggning. Ett diagram som grävts fram i patentet ger en uppfattning om den tekniska komplexiteten hos enheten, som är baserad på en datorplattform med en processor och ett minne som lagrar mjukvarukod, förutom detta övervakningssystem, som skulle kopplas till datorn plattformen och till projektionsanordningen, själv kopplad till datorplattformen.

disney metaverse enhetsdiagram

Verktygets hårdvaruprocessor kan översätta den verkliga världen till den simulerade virtuella världen, för att identifiera visuella effekter som sedan visas på den verkliga platsen. Det är också nödvändigt att föreställa sig att spårningssystemet kan modelleras efter användarens rörelser i den verkliga världen, tack vare de närvarande kamerorna, för att orsaka reaktioner i den virtuella världen.

Om dessa förklaringar verkar abstrakta, är denna teknik tänkt att göra det möjligt att generera flera interaktioner, och erbjuda besökaren till exempel möjligheten att se en karaktär några meter från sin position, samtidigt som den interagerar med en annan närmare honom. Vi pratar här inte om ett hologram, utan om att projicera, på en verklig yta, vad vi kunde se på en skärm. Och det skulle inte vara begränsat till en karaktär. Patentet nämner också möbler, konstverk, accessoarer och andra föremål, med vilka interaktioner kommer att vara möjliga.

De första nöjesparkerna som drar nytta av denna teknik kan vara Disneyland i Kalifornien och Walt Disney World i Florida. Om Disney försöker dämpa entusiasmen kring metaversen kommer ingen att ha missat uttalandet från VD Bob Chapek, som i november förra året sa att företaget förberedde sig på att blanda fysiska och digitala tillgångar i metaversen.

Om samma ämne:
Dubai kommer att vara värd för det första evenemanget helt tillägnat metaversen… men det kommer bara att vara ansikte mot ansikte

Källa: USPTO (patent), Los Angeles Times

Relaterade Artiklar

Back to top button