Din information på webben är av stort värde; vilken data cyberkriminella föredrar

Det stora värdet av data på nätverket

I dag, vår data värderas högt på webben . Vi pratar om personlig information, e-post, födelsedatum, vår smak, vart vi flyttar… Men också om våra egna konton, sociala nätverk, bankuppgifter… Allt detta har stort värde och vi riskerar att denna information blir stulen på Internet.

På ena sidan finns marknadsföringskampanjer till exempel. Många företag försöker få alla typer av användardata för att utföra massspam, engagera oss i en riktad reklamkampanj och så vidare. För det måste de känna till vår smak, var vi bor, hur gamla vi är, vilka enheter vi använder…

Men å andra sidan värderas även sociala mediekonton, bankkonton och liknande högt. Detta i Dark Web kan ha ett betydande värde och sanningen är den vår data är i fara om vi inte vidtar lämpliga åtgärder.

Vi kommer att förklara för dig vilken data och information som är mest värdefull på nätet av hackare. Allt som betyder mest och i slutändan kan bli stulet.

Vilken data föredrar cyberkriminella?

Uppenbarligen finns det information och data som har större värde på Internet. Detta är vad hackare främst kommer att leta efter för att utföra sina attacker. Detta är data som kan användas för att skicka reklam, sälja dem till tredje part eller till och med användas för att få mer information.

E-postkontot, en viktig tillgång

En av de mest sökta uppgifterna på webben är utan tvekan e-adresse-post användare. Det kan till exempel användas för att inkludera offret i en skräppostkampanj. Även för att utföra olika typer av attacker som nätfiske och stjäla referenser och lösenord för andra tjänster.

De kan ta emot e-post på olika sätt, men de vinst vanligtvis misstag som gjorts av användare. Till exempel när någon skriver en kommentar i ett öppet forum och lägger sin adress eller gör den offentlig på något sätt på nätet.

Personlig information

Självklart kan även personuppgifter värderas högt. På så sätt kan de utge sig för vår identitet eller skapa en profil för att använda den i syfte att utföra olika attacker.

Här ska vi nämna vårt efternamn, förnamn, födelsedatum, identitetshandling… Alla typer av personuppgifter som kan stjälas och användas mot oss. De kan få det genom distraktioner, som i det tidigare fallet vi diskuterade, men också genom skadlig programvara som kan få den datan och skicka den till en server som kontrolleras av angriparna.

Plats och var vi rör oss

Vår plats, var vi bor och vart vi flyttar har också stort värde. Det är ett sätt att få information som de kan använda för att skicka riktad reklam eller skicka oss bedrägliga sidor som bättre kan anpassa sig till vår miljö.

I sociala nätverk kan vi till exempel lämna ett spår av var vi är, platser vi har besökt osv.

Smak och fritid

För att skapa en profil av offret och för att kunna inkludera honom i en specifik marknadsföringskampanj, smaker och hobbyer är mycket eftertraktade. På så sätt kan de skicka oss reklam riktad mot det som verkligen intresserar oss, samt utföra nätfiskeattacker som ingår i en grupp aktiviteter som vi bedriver eller hobbyer som vi har.

Profiler och konton, högt värderade på Dark Web

Utöver den information och personuppgifter som de kan få, profiler och konton är högt värderade på webben. Att bli hackad kan orsaka mycket allvarliga problem som påverkar vår integritet och säkerhet. De kan använda våra konton för dåliga syften.

mörkt nät sociala medieprofiler har stort värde. Vi pratar om konton på plattformar som Facebook, Instagram eller Twitter. Metoderna för att stjäla dem är mycket varierande, från attacker mot svaga lösenord till nätfiske eller keylogging.

Konton på tjänster som Netflix eller Spotify är också mycket populära. De kan säljas på Dark Web.

I kontrast, bankkonton och allt relaterat till det är mycket närvarande idag i online-rån. Vi använder allt oftare dessa medel för att göra betalningar och ekonomiska transaktioner. Detta leder till att cyberbrottslingar siktar in sig här.

Hur man undviker information och datastöld i nätverket

Som tur är kan vi ta hänsyn till vissa tips och rekommendationer för att skydda vår data och därmed förhindra att personlig information stjäls eller påverkar våra konton. Vi ska förklara vad som är det viktigaste som vi måste ta hänsyn till.

Sunt förnuft

Huvudsaken är sunt förnuft . Vi har sett att genom till exempel nätfiskeattacker kan vår data och våra referenser bli stulen. Det är viktigt att vi inte gör sådana misstag.

På samma sätt är det viktigt att vi inte offentliggör information om våra konton, e-postmeddelanden etc.

Använd officiella appar

Närhelst vi ska använda sociala medieprogram eller någon annan applikation är det viktigt att de är det tjänstemän . Det är sant att det finns tillfällen då det kan vara intressant att välja tredjepartsapplikationer som innehåller vissa förbättringar, men detta kan också äventyra vår säkerhet.

Det är lika viktigt att ladda ner sådana program från officiella webbplatser. Vi hänvisar till butiker som Google Play, till exempel. Undvik att göra detta från tredje parts webbplatser.

Ha säkerhetsprogram

göra sig av med säkerhetsverktyg kan förhindra inträde av hot som äventyrar vår säkerhet och integritet. Ett bra antivirus kan hjälpa oss att upptäcka och ta bort många varianter av skadlig programvara.

Detta måste tillämpas oavsett vilket operativsystem eller enhet vi använder. Alla datorer kan attackeras av skadlig programvara, så vi måste vidta försiktighetsåtgärder för att skydda den.

Håll systemet uppdaterat

Slutligen är det viktigt att hålla systemet uppdaterat . Ibland dyker det upp sårbarheter som kan utnyttjas av hackare för att utföra sina attacker. Patchar och säkerhetsuppdateringar släpps vanligtvis av tillverkarna själva. Det är viktigt att vi installerar dem.

Relaterade Artiklar

Back to top button