Dieselgate: Europa ålägger Volkswagen och BMW en miljardböter

Diesel © shutterstock.com

Dieselgate är tillbaka i rampljuset med en ny böter som EU ålagt tyska tillverkarna Volkswagen och BMW.

1 miljard dollar, eller 875 miljoner euro: detta är beloppet på denna kolossala böter som de två biltillverkarna kommer att få betala. Den här gången handlar det inte om fusk med förorenande utsläpp, utan om konkurrensbegränsande metoder

Läs också:
Dodge blir också elektrisk och tillkännager en muskelbil för 2024

Samverkan mellan tillverkare?

Enligt Reuters kom tillverkarna Daimler, BMW och Volkswagen överens mellan 2009 och 2014 om att undvika att konkurrera med AdBlue-teknik, vilket begränsar deras utveckling kring insprutning av urea som ändå gör det möjligt att minska utsläppen av kväveoxid på dieselmotorer.

Europeiska kommissionen som ansvarar för utredningen säger i ett pressmeddelande: Europeiska kommissionen har funnit att Daimler, BMW och Volkswagen brutit mot EU:s regler om konkurrensbegränsande metoder genom att samarbeta om teknisk utveckling inom området för rening av kväveoxidutsläpp (…). Alla parter har erkänt sitt deltagande i avtalet och har kommit överens om att avgöra saken genom förlikning. »

De tre tillverkarna samarbetade genom att utbyta information och tekniska detaljer kring deras utveckling kring AdBlue. Det är dock första gången ett sådant fall har bedömts som olagligt. Volkswagen, trots sitt aktiva samarbete med kommissionen, angav i ett pressmeddelande att man överväger att överklaga detta bötesbelopp.

Källa: slut gadget

Relaterade Artiklar

Back to top button