Devolo Magic 2 WiFi 6-test: kombinera PLC och WiFi, mirakellösningen?

Devolo Magic 2 WiFi 6 © Clubic.com

devolo Magic 2 WiFi 6 presenterar sig själv som lösningen PLC + Bäst presterande Wi-Fi för användare som inte kan lita på ett 100 % Wi-Fi-nätverk. Men denna teknik kommer inte utan några nackdelar. Vad är det egentligen? Svaret i vårt test.

Varumärket devolo har blivit känt för sin PLC-utrustning och har diversifierat sig under de senaste åren genom att erbjuda produkter som kombinerar både PLC och Wi-Fi-teknik. Vårt test av devolo Magic 2 WiFi avslöjade nästa brister i Wi-Fi-hastigheter, tillverkaren är svarar med en ny modell som är kompatibel med standarden Wi-Fi 6. Kommer den att klara sig bättre än sin efterföljare?

Sammanfattning

devolo Magic 2 WiFi 6 datablad

Nätverk

Maximal överföringshastighet
2,2 Gbps (2400 Mbps)

Trådlös
Ja

Wi-Fi standard
WiFi 6

Mesh Wi-Fi
Ja

Wi-Fi-kryptering
WPA2/WPA3

Maximalt flöde
1800 Mbps

Kontakter

Nätverksanslutare
Gigabit-Ethernet

Integrerat uttag
Ja

Antenn
Inre

Externa antennanslutningar
Nej

Funktioner

Föräldrakontroll
Ja

Webbgränssnitt med routern
Ja

Mobil app
App för hemnätverk

Tekniska egenskaper

Konsumtion
12,4W

Återställningsknapp
Nej

Fysiska egenskaper

Höjd
231 mm

Längd
188 mm

Djup
92 mm

Vikt
904g

En bas och dess adaptrar, som i Wi-Fi-mesh

devolo Magic 2 WiFi 6 är endast kompatibel med G.hn-standarden och består av två enheter:

  • Magic LAN är en PLC-box som måste anslutas till internetboxen via en Ethernet-kabel. Den har en liten status-LED.
  • Magic WiFi är en CPL/Wi-Fi-box arrangerad med två status- och synkroniseringsknappar, samt två RJ45 Gigabit Ethernet-portar.
Devolo Magic 2 WiFi 6 © Clubic.com

Magic Wi-Fi är tyngre och mer imponerande än Magic LAN. Långt ifrån att vara diskret, kan det särskilt orsaka vissa problem om du hade planerat att installera det på ett trångt ställe.

Devolo Magic 2 WiFi 6 © Clubic.com

devolo Magic 2 WiFi 6 marknadsförs i olika konfigurationer beroende på behoven för PLC-boxar och WiFi PLC-moduler. För detta test skickade devolo oss ett Multiroom-kit inklusive en PLC och två WiFi-adaptrar.

De två lådorna har varsin utdragskontakt. Så du förlorar inte ett eluttag genom att koppla in dem. Kom ihåg att det starkt rekommenderas att inte ansluta en PLC till ett grenuttag, det är bättre att ansluta den till eluttaget och sedan koppla in grenuttaget i det fria utdragsuttaget.

En enkel installation som en plätt

En av fördelarna med PLC är enkelheten att sätta upp ett sådant nätverk. Devolo Magic 2 WiFi 6 kit är inget undantag från regeln. Satelliterna måste vara anslutna till ett eluttag och basen måste vara ansluten via LAN till internetboxen eller routern samt till en strömkälla. Därefter tar systemet hand om att upprätta en PLC-koppling mellan de olika modulerna. En operation som kan ta några minuter, men som inte kräver något manuellt ingrepp av användaren.

devolo Magic 2 WiFi 6 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Med strömkabeln konfigurerad, kommer turen till Wi-Fi. Genom att använda det befintliga Wi-Fi-nätverket skapas en enhetlig upplevelse i hemmet. Enheterna ansluter automatiskt till Magic 2 WiFi 6-satelliterna när SSID är registrerat där. Det tog bara några få steg för att enkelt aktivera en fungerande elledningsanslutning.

devolo Magic 2 WiFi 6 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Mesh är aktiverat som standard. En av fördelarna med denna lösning som kombinerar PLC och Wi-Fi är skapandet av ett mesh-nätverk. Enheterna växlar sedan automatiskt från en anslutningskälla till en annan beroende på vilken prestanda som beviljas och terminalens placering.

devolo Magic 2 WiFi 6 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Få funktioner, men svåra att hitta

För att komma åt mer avancerade inställningar, gå till ett av gränssnitten för detta ändamål. Vi har mobilapplikationen Home Network tillgänglig på Android och iOS, samt Cockpit-mjukvaran på dator (Windows, macOS, Linux).

Applikationen är inte särskilt tilltalande för ögat men vi slår vad om att den framför allt är väldigt dåligt genomtänkt. Om du trodde att du skulle hitta funktioner för trådlösa nätverk i menyn “Wi-Fi-inställningar”, tänk igen: den här låter dig bara ändra nätverksnamnet. Istället tvingar appen oss att gå igenom översikten, välja en satellit, välja “Öppna enhetskonfiguration”, tryck på menyikonen och välj slutligen en sektion för att hitta det alternativ som intresserar oss. En mycket krokig väg.

I allmänhet är upplevelsen som erbjuds av Home Work en av de värsta vi har behövt använda när det gäller applikationer för nätverkskonfiguration. Det är tydligt att devolo framför allt är expert på PLC (som kräver lite konfiguration), och inte Wi-Fi.Vi kan också beklaga en viss långsamhet i applikationen, som ofta är långsam med att visa menyerna och informationen på skärmen .

devolo Magic 2 WiFi 6 recension © Alexandre Schmid för Clubic

CockPit-mjukvaran för datorer återställer inte bilden av varumärket i detta avseende. Användargränssnittet är gammalt och möjligheterna är begränsade. Användaren omdirigeras till ett webbgränssnitt som öppnas i webbläsaren om han vill kunna anpassa sina nätverksalternativ. Vi hittar då samma funktioner som på Home Work: det vill säga inte mycket.

Det traditionella gästnätverket får en plats bland de alternativ som finns. En föräldrakontroll är också integrerad, men denna är väldigt snål i tillval. Faktum är att det bara låter dig ange en MAC-adress för att definiera perioder utan Wi-Fi för specifika enheter. Det är både opraktiskt och begränsat. Vi skulle ha velat kunna förbjuda vissa webbplatser och kategorier av innehåll, eller bestämma en maximal anslutningstid. Slutligen låter schemaläggaren dig ställa in tidsintervall under vilka Wi-Fi är inaktiverat.

En bra förbättring av täckningen, men lägre hastigheter

Kom ihåg att CPL står för “bärarströmmar online”. En PLC-anslutning tillhandahålls av boendets elektriska infrastruktur. Den här funktionen ger denna teknik två fördelar jämfört med Wi-Fi: Den första är en kontinuerlig och stabil anslutning, mindre beroende av externa varianter. Den andra består av större enkelhet när det gäller att täcka stora områden fulla av hinder och material som blockerar radiovågor.

Devolo Magic 2 WiFi 6 © Clubic.com

Våra tester har bekräftat att devolo Magic 2 WiFi 6 håller bra på dessa två punkter. CPL-satsen gör det möjligt att drastiskt utöka täckningen av hemnätverket, även när miljöförhållandena inte är optimala och skulle innebära allvarliga utmaningar för ett Wi-Fi-system.Vi har till exempel kunnat tillhandahålla stabil uppkoppling i det som var ett vitt område i hemmet. Dessutom har mobila enheter kunnat dra nytta av Wi-Fi-anslutningen som tillhandahålls av satelliter, dessa terminaler är vanligtvis de stora som PLC glömmer bort.

Powerline har också sina brister, med hastigheter som ofta kämpar för att matcha de som tillhandahålls av mesh- eller repeaterbaserade Wi-Fi-lösningar. Prestandan beror mycket på kvaliteten på den elektriska installationen av boendet, och du bör inte förvänta dig att nå de 2400 Mbps som aviserats i trådbundet läge.

Det är en infrastruktur som kan beskrivas som åldrande som vi använde i samband med detta test. Vi mätte hastigheter i ren PLC sedan i Wi-Fi, varje gång i tre situationer: på nära avstånd, i en gråzon där anslutningsupplevelsen är dålig och i en vit zon där uppkopplingen vanligtvis är obefintlig.

Devolo Magic 2 WiFi 6 © Clubic.com

I PLC får vi bra resultat… så länge vi inte går för långt från vår router. Hastigheterna är nära 600 Mbps, men denna data kommer framför allt att fungera som ett vittnesmärke eftersom intresset av att använda PLC över så kort sträcka är av lite intresse i verkliga förhållanden. Prestandan sjunker kraftigt från vår gråzon i mellanklassen, och överstiger knappt 200 Mbps. En sådan anslutningshastighet förblir dock mycket acceptabel, speciellt eftersom denna del stötte på allvarliga svårigheter med att erbjuda en bra anslutning innan installationen av PLC:n.

I vår vita långdistanszon är situationen mer kontrasterad eftersom vi bara lyckas få 40 Mbps. Det börjar bli svagt, även om PLC:n har fördelen att tillhandahålla internetåtkomst till en plats som tidigare berövats den.

devolo Magic 2 WiFi 6 recension © Alexandre Schmid för Clubic

Logiskt sjunker hastigheterna ytterligare när vi byter till Wi-Fi.Från 350 Mbps levererat på korta avstånd sjunker vi till endast 60 Mbps i vår gråzon, som ändå är väl försedd med CPL. Den vita zonen går ner till mindre än 30 Mbps i trådlöst. Vi har lite problem med att känna fördelarna med Wi-Fi 6 och officiellt 1800 Mbps-stöd här, oavsett om det är på frekvensbandet 2,4 eller 5 GHz.

devolo Magic 2 WiFi 6: åsikten från Clubic

devolo Magic 2 Wi-Fi 67

Med sin lösning som kombinerar PLC och Wi-Fi, lyckas devolo effektivt utöka hemmets nätverkstäckning. Kompatibilitet med den trådlösa standarden gör det särskilt möjligt att när som helst kunna dra nytta av en uppkoppling med mobila enheter, som annars glöms bort av PLC. Installation och konfiguration är mycket enkla, en bra poäng om du inte är bekväm med teknik.

Att byta till Wi-Fi 6 räcker dock inte för att leverera prestanda i nivå med den som erbjuds av ett klassiskt mesh Wi-Fi-kit. Vi rekommenderar devolo Magic 2 WiFi 6 endast till användare som har problem med konventionell WiFi, till exempel på grund av betongväggar och tak.

Det höga priset kan också vara ett hinder för köp: 239,90 euro för Starter Kit (en bas och en satellit) och 399,90 euro för Multiroom Kit (en bas och två satelliter) till katalogpriset.

Mest

  • Enkel installation
  • Ett bra sätt att utöka täckningen
  • Inbyggt utdragsuttag
  • Två RJ45 Ethernet-portar per satellit
  • Mesh-kompatibel

De mindre

  • Ett högt pris
  • Begränsade hastigheter, särskilt inom Wi-Fi
  • Begränsad och dåligt genomtänkt mjukvarumiljö

399,89 €

399,89 €

Relaterade Artiklar

Back to top button