Detta “sovande” svarta hål kretsar lugnt med sin sällskapsstjärna

Konstnärens intryck vilande svart hål blå jättestjärna © ESO/L. Calcada

Med hjälp av data från Very Large Telescope har ett forskarlag visat att en gigantisk blå stjärna kretsar runt med ett “vilande” svart hål. En första utanför Vintergatan, vilket förstärker tanken att många stjärnor i slutet av sitt liv kan kollapsa till ett mycket diskret svart hål.

Men också ett pussel för att bevisa att det verkligen är ett svart hål.

Galaktiskt kurragömma

Denna upptäckt är motsvarigheten till “att hitta en nål i en höstack”, med ord från studiens huvudförfattare, forskaren Tomer Shenar (Universitetet vid KU Leuven, Belgien). Men den senare letade verkligen efter stjärnor i det stora magellanska molnet tillsammans med “vilande” svarta hål!

Han och hans team studerade tålmodigt 1 000 stjärnor som gick tillbaka genom Very Large Telescope-datauppsättningar (vid ESO, Chile) till 2008. Tills de hittade VFTS 243, en jätteblå stjärna, minus 25 solmassor… som visade rörelser som bevisade att den hade en partner. Förutom att det inte kunde vara en planet och det fanns inga spår av en annan stjärna. Alltså, ett svart hål?

Teamet skyndade sig inte till denna slutsats: T. Shenar och hans team är i allmänhet bland skeptikerna, som tenderar att bevisa att vissa “stora upptäckter” inte är det. De var därför tålmodiga och kallade på andra forskare.

Ett väldigt noggrant team

Genom att bättre karakterisera den blå stjärnans spektrum kunde de förfina identifieringen av dess följeslagare. Som i slutändan varken kan vara en röd eller brun dvärg, eller en helium (blå) stjärna, eller två små stjärnor… men teamet kontrollerade ändå genom att sätta upp simuleringar. Ett jobb som tog sex år!

Det bör noteras att ett så kallat “vilande” svart hål inte är lätt att identifiera: det avger väldigt få röntgenstrålar och kanske inte ens går igenom en supernovaexplosion, stjärnan genomgår en kollaps direkt. Det finns fortfarande debatt om denna sista punkt, eftersom det är ett nyligen fält där forskare fortfarande står inför okända saker. Ändå kan detta svarta hål bara märkas tack vare en möjlig följeslagare, som i fallet med VFTS 243!


En vanlig händelse?

För astrofysiker kan denna upptäckt i en annan galax än Vintergatan leda till att man omprövar de olika scenarierna för livets slut för stjärnor. Faktum är att denna kollaps kan vara vanlig (eller kanske vanlig för de största stjärnorna)… men för att bevisa det måste vi hitta andra exempel på vilande svarta hål! Jakten är igång.

Källa: Himmel och teleskop

Relaterade Artiklar

Back to top button