Det överraskande klagomålet från Cydia, fanbärare av jailbreaket, mot Apple: vi förklarar allt för dig!

Cydia iphone ios © Shuterstock

I skymundan av den juridiska striden mellan Apple och Epic Games har klagomålet som utvecklaren av Cydia lämnade in mot Apple-jätten något att le åt eftersom det är överraskande.

Cydia, detta är ett namn som många kommer att läsa för första gången och som kommer att föra tillbaka avlägsna minnen till jailbreak-entusiaster. Glömt idag, Cydia gick ur bruk tillsammans med jailbreaket. Anledningen ? iOS-uppdateringar fyller gradvis ut luckorna i iPhone, en uppgift som Cydia-utvecklare hade specialiserat sig på.

Men vad är Cydia egentligen? En kort historia om den första iPhone App Store

Cydias historia går tillbaka till februari 2008. På den tiden var den första iPhonen med namnet inte ens ett år gammal… App Store existerade helt enkelt inte. iOS (som då kallades iPhoneOS) var ännu mer stängt 2007 än vad det är idag. Dessutom var den bara tillgänglig från en operatör i USA. Vid en tidpunkt då det fortfarande var vanligt att blockera SIM-kort från konkurrerande operatörer, sökte små hantlangare därför ett sätt att befria iPhone från dess lojalitet till AT&T. Så här upptäcktes de första Exploater och att Cydia föddes.

Tekniskt sett var Cydia bara ett gränssnitt för APT (Avancerat paketverktyg). Denna teknik förenklar distributionen och hanteringen av programvara och applikationer på UNIX-system (till vilka iOS är en ättling). Ur en funktionell synvinkel har Cydia allt av en App Store: communitykurering, en stor katalog med applikationer, en förenklad installationsprocess, etc.

Framgången var snabb för detta open source-projekt som samlade en tiondel av iOS-enhetsanvändare i augusti 2009. donationer från användare. Allt eftersom projektet växte i popularitet utvecklades ett katt- och råttspel mellan Apple och de olika teamen av jailbreakers och ingen av dem verkade kunna ta överhanden.

Efter att ha misslyckats med att sätta stopp för jailbreaking genom teknik och sedan med lagliga medel, beslutade Apple att göra denna praxis föråldrad genom att helt enkelt ge användarna de funktioner de fick genom jailbreaking. Således meddelade Jay Freeman slutet på intäktsgenereringen på Cydia i december 2018, vilket orsakade att många utvecklare lämnade plattformen.

Ett klagomål som går tillbaka till slutet av 2020

2020 var en höjdpunkt för GAFAM, Apple och Google i synnerhet. De två jättarna attackerades från alla håll, både av regeringar och av utvecklare för deras missbruk av en dominerande ställning på sina respektive plattformar. Allt detta kom till sin spets med “Epic Games vs. Apple”-fallet i slutet av året. Jay Freeman stämde Apple i december 2020 och påstod att Apple hade ett olagligt monopol på distributionen av iOS-appar via App Store. Dess klagomål hävdar också att Apple “konsekvent har försökt att kväva alternativa appbutiker” som Cydia.

I januari 2022 fick Apple sin begäran om att avvisa stämningsansökan som beviljades av den amerikanska distriktsdomaren Yvonne Gonzalez Rogers, som höll med företaget om att anspråken i den första rättegången låg utanför preskriptionstiden. . Domaren tillät dock Freeman att lämna in ett nytt klagomål, som nu har accepterats.

äppelparken

Cydias advokater hävdar att Apple introducerade ny teknik mellan 2018 och 2021 för att skada appar som distribueras utanför App Store, vilket är fallet med Cydia och många andra populära appar som användare bara kan installera på jailbroken enheter.

Med denna rättegång vill Cydia att Apple ska öppna upp iOS så att utvecklare kan distribuera appar utanför App Store. Hon vill också att Apple tillåter alternativa betalningsmetoder. till dem som vill tävla rättvist ” till företaget. Denna åtgärd kommer precis när Apple står inför en liknande rättegång från Epic Games, som också övervägs av domare Gonzalez Rogers.

Poängen idag

Cydias advokater sa att rättstvisterna skulle kunna dra nytta av att vänta tills appellationsdomstolens förhandling i antitrustfallet Epic Games mot Apple har passerat, vilket kan hända så tidigt som i oktober. Men domare Gonzalez Rogers, som övervakade det fallet och till stor del dömde till Apples fördel förra året, sa nyligen att hon vill att fallet ska gå vidare snabbare.

Wolfson, en av Cydias advokater, hade bett domare Gonzalez Rogers att tillåta förlängning av vissa avsättningar och bevis till juni 2023, för att ge parterna mer tid att höra den amerikanska rättvisan i det episka fallet. Apple motsatte sig denna förlängning till nästa juni. Rättegången mellan Apple och Cydia är planerad att äga rum den 25 mars 2024.

Källa: Reuters, jag mer

Relaterade Artiklar

Back to top button